ua en ru

УКАБ: Казначейство повернуло ПДВ зі спецрахунків не всім аграріям

УКАБ: Казначейство повернуло ПДВ зі спецрахунків не всім аграріям

Українським аграріям наприкінці березня мали повернути акумульований ПДВ зі спеціальних рахунків Державної казначеской служби України (ДКСУ), проте результати опитування, проведеного асоціацією "Український клуб аграрного бізнесу", свідчать, що не всім сільськогосподарським компаніям повернули відраховані кошти. Про це повідомили у прес-службі УКАБ.

Згідно з повідомленням, суб'єкти ринку неодноразово висловлювали побоювання щодо фізичного повернення коштів і їх термінів.

"Довіра до уряду у вітчизняних аграріїв досить крихка, адже зростання податкового навантаження (близько 20 млрд грн) в результаті фіскальних реформ останнім часом не отримав жоден сектор економіки України, крім агропромислового комплексу. Повернення коштів не всім учасникам ринку ще більш загострює питання довіри", - зазначили в УКАБ.

В асоціації додали, що великі сумніви з боку агровиробників щодо повернення акумульованого ПДВ зі спецрахунків ДКСУ та строків таких виплат були ще з анонсування введення такого механізму. "Його логіка не зовсім зрозуміла в контексті боротьби з корупцією, адже прозорий та ефективний механізм перевели під вплив чиновників, тому гарантій, що в майбутньому не буде проявів вимагання "відкатів" за повернення ПДВ, немає", - сказано в повідомленні.

Учасники ринку погоджуються, що такі затримки можуть істотно ускладнити роботу сектора, адже фінансові ресурси в основному потрібні негайно. У зв'язку з цим с/г виробники України закликають органи влади повернути ПДВ компаніям, які ще його не отримали, поставитися до цього відповідально і не допускати несвоєчасного відшкодування в майбутньому.

"У період активної фази польових робіт оборотні кошти життєво необхідні для забезпечення стабільної роботи будь-якого аграрного підприємства. Кожен день затримки означає зменшення врожайності, валового збору і прибутку. Численна кількість підприємств цього року і так знаходиться на межі збитковості, а не вчасно виконані технологічні операції через брак коштів можуть призвести до істотних втрат аж до повної втрати врожаю", - повідомив генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький.

Нагадаємо, за даними Міністерства аграрної політики і продовольства, за рахунок різниці вхідного і вихідного ПДВ аграрії залишають у себе близько 15-16 млн грн.

Як повідомлялося, напередодні Українська аграрна конфедерація склала рейтинг аграрних підприємств, які отримали відшкодування ПДВ в I кварталі 2015 року. Згідно з рейтингом, абсолютним лідером з отримання коштів з бюджету є ТОВ "Кернел-Трейд", яке отримало 1,03 млрд грн відшкодування ПДВ.

Раніше стало відомо, що Рада хоче подовжити термін виплати компенсації для с/г виробників до 2016 р.