ua en ru

УКАБ: Експорт картопляних снеків з України в 2011 р. склав близько 7 тис. т

Експорт картопляних снеків з України в 2011 р. склав близько 7 тис. т, що на 40% більше, ніж у 2009 р. У той же час імпорт за звітний період скоротився вдвічі з 7,8 тис. т до 4,5 тис. т, повідомляє прес-служба асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ).
"Така тенденція є наслідком нарощування переробки сировини, яка поставляється вітчизняними виробниками. У першу чергу це - професійні виробники картоплі, які направляють на виробництво чіпсів близько 100 тис. т картоплі. Усього ж у промислових масштабах сільськогосподарськими підприємствами виробляється близько 600 тис. т картоплі щорічно. Це дозволяє стверджувати, що можливості для нарощування реалізації картоплі на переробку існують", - повідомив експерт плодоовочевих ринків УКАБ Ігор Стрелюк.

Як стверджують в УКАБ, Україна заробляє близько 16 млн дол. на експорті чіпсів щорічно. При цьому за рахунок нарощування переробки власної сировини і орієнтації на вітчизняну продукцію українським виробникам чіпсів під силу вийти на обсяг експорту 12 тис. т в порівнянні з поточними 7 тис. т.

Втім, позитивні тенденції щодо нарощування переробки картопляних снеків можуть зіткнутися із загрозою недовироблення, в першу чергу по групі сільськогосподарських підприємств. "З одного боку це радує споживачів низькими цінами, а з іншого - низькі ціни змушують професійних виробників замислитися, перенесуть вони ще один рік збитків? Поки важко говорити про зростання виробництва картоплі в 2012 році, так як залишки вдвічі перевищують потребу. Якщо Україна щорічно втрачає близько 2 млн т картоплі, то в сезон 2011/12 втрати зростуть мінімум в два рази. Таким чином, основне питання, яке турбує виробника в цьому році: куди збувати залишки продукції?", - відзначає експерт.
Нагадаємо, Україну в 2011 році отримала рекордний урожай картоплі - 24,2 млн т.