ua en ru

Погіршення ділових очікувань в Україні пов'язане з негативною зміною зовнішньоекономічної кон'юнктури, - аналітик

Погіршення ділових очікувань в Україні пов'язане з негативною зміною зовнішньоекономічної кон'юнктури, вважає керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

Він зазначив, що, згідно з даними НБУ, індекс ділових очікувань підприємств у третьому кварталі поточного року знизився до 119,1% з 120,2% у другому кварталі, а частка підприємств, які вважають, що їх економічний стан покращиться, склала 30,5 % проти 36% у другому кварталі; частка респондентів, яка очікує погіршення, навпаки, збільшилася з 9,8% до 9,9%.

«Такі настрої великих підприємств у країні, швидше за все, пов'язані з погіршенням зовнішньоекономічної кон'юнктури. Помірне зниження ділових настроїв, ймовірно, продовжиться і в четвертому кварталі, тому що темпи зростання світової економіки продовжують сповільнюватися, а невизначеність навколо боргових проблем в країнах єврозони зростає. Бізнес в цих умовах починає займати вичікувальну позицію, і не прагне активно розширювати свою діяльність, чому також сприяє погіршали умови кредитування», - прогнозує аналітик.

За словами Івченка, українські підприємства, ймовірно, будуть очікувати розв'язки боргової кризи в єврозоні та прискорення темпів зростання світової економіки, яке може відбутися в першому півріччі наступного року. «Позитивною новиною для бізнесу на даний момент є практично вирішене питання з приводу отримання Грецією чергового кредитного траншу, намір європейської фінансової влади виробити план порятунку банківського сектора і розширити повноваження фонду європейської стабільності (EFSF)», - зазначив він.

У той же час, на думку експерта, поліпшення оцінки поточного матеріального стану вітчизняних підприємств у третьому кварталі до 19,4% проти 15,3% у другому кварталі було досягнуто за рахунок стійких темпів зростання основних секторів національної економіки в даний період. «Так, зростання оборотів роздрібної торгівлі у вересні в річному вираженні склало 14,6%, у будівництві - 11,4%, промисловості - 8,6%, сільському господарстві - 13,7%, вантажному транспорті - 8,4%», - сказав аналітик.