ua en ru

Кримінальну справу проти Віейбі Банку і його власника Бахматюка закрито, - прес-служба

Кримінальну справу проти Віейбі Банку і його власника Бахматюка закрито, - прес-служба Фото: Олег Бахматюк

Повідомляється, що в банку не було зловживань

У"Віейбі Банку не було жодних зловживань - до такого висновку прийшли в Головному слідчому управлінні Національної поліції р. в Києві, в якому, за зверненням Прокуратури столиці, розслідувалася відповідне кримінальне провадження. Про це повідомили в прес-службі компанії Ukrlandfarming, головою ради директорів якої є кінцевий бенефіціар "Віейбі Банку" Олег Бахматюк.

Повідомляється, зокрема, що посадові особи ПАТ Віейбі банк направляли кошти рефінансування Нацбанку виключно на підтримку фінансової стабільності установи та виплати вкладникам-фізособам. При цьому ні зловживань, розкрадання коштів, ні змови з посадовими особами НБУ, ні списання кредитної заборгованості пов'язаних осіб в банку в період до введення тимчасової адміністрації протягом 2014 року не виявлено.

"За результатами розслідування було прийнято рішення закрити провадження у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Лист з копією постанови направив колишньому керівнику "Віейбі Банку" слідчий НП Віталій Сиченко", - йдеться в повідомленні прес-служби.

За інформацією банку, згідно з постановою слідчого, НБУ виділяв рефінансування "Віейбі Банку" згідно з чинним на той момент законодавством, а також під заставу, оціночна вартість якого більш ніж у два рази перевищувала суму рефінансування. При цьому кошти були спрямовані за цільовим призначенням - на погашення вкладів фізосіб і підтримку фінансової стабільності установи.

"Досудовим розслідуванням фактів розкрадання коштів не встановлено, в той же час доведено вчинення службовими особами дій, спрямованих на виконання взятих банком зобов'язань щодо своєчасного повернення депозитних вкладів", - цитує постанову слідчого прес-служба банку.

Слідчий, зокрема, вказав, що аналіз дій посадових осіб банку свідчить про намір підтримувати ліквідність банку і його платоспроможність в умовах економічної і політичної кризи, в тому числі і з урахуванням безнадійної заборгованості позичальників, які перебувають на території Донецької і Луганської областей та повернення кредитів якими на даний момент неможливо

"Таким чином, в діях посадових осіб "Віейбі Банку", ні в діях кінцевого бенефіціара Олега Бахматюка ознак кримінальних злочинів не встановлено, у зв'язку з чим прийнято рішення про закриття провадження", - повідомили в прес-службі.

У свою чергу, голова ради директорів Ukrlandfarming і кінцевий бенефіціар "Віейбі Банку" Олег Бахматюк наголосив, що таке рішення слідчого Нацполиции в черговий раз підтвердив безпідставність звинувачень Національного банку нібито мали місце зловживання та виведення коштів рефінансування з "Віейбі Банку".

"Ми продовжуємо вважати публічні заяви та юридичні дії Нацбанку щодо акціонерів і менеджменту "Віейбі" спробою рейдерського захоплення найбільшого агрохолдингу в Євразії та його активів. Адміністративний тиск на бізнес, та ще й з боку органу, який покликаний підтримувати фінансову стабільність держави, постійно знижує інвестиційну привабливість не тільки банківського чи аграрного сектора, але і країни в цілому. При цьому ми наполягаємо на правовому вирішенні будь-яких спорів між акціонерами банків і регулятором ринку", - зазначив Бахматюк.