ua en ru

Утримання інфляції "грошовим голодом" завдає шкоди економіці, - експерт

Утримання інфляції "грошовим голодом" завдає шкоди економіці. Про це під час круглого столу експертів фінансового ринку на тему: "Аналіз висновків АУБ щодо політики Нацбанку в 2011 р." заявив екс-заступник глави Національного банку України (НБУ) Сергій Яременко.

"Європа зменшує держборг як попит, але застосовує дуже м'яку монетарну політику - тобто гроші доступні. У нас вийшло, що попиту майже немає - падаючий попит. І з боку населення теж, а у нас застосовується жорстка монетарна політика по відношенню до своєї економіки під двома теоретично неспроможними гаслами: що грошовим голодом можна утримати інфляцію, і грошовим голодом можна утримати курс. Таким чином, два неправильних теоретичних посили, які писалися деякими нобелівськими лауреатами для перехідних економік, застосовуючи до України, наносять неймовірний шкоду самій економіці як джерелу доходів для погашення боргів, утримання платіжного балансу", - заявив Яременко.

Нагадаємо, раніше АУБ заявила, що вважає необхідною відставку діючого керівництва НБУ. Таку заяву призвело до виходу вже чотирьох банків з асоціації - "Хрещатика", VAB і "Єврогазбанку" і "Приватбанку".