ua en ru

АУБ вважає необхідною відставку діючого керівництва НБУ

Асоціація українських банків (АУБ) вважає необхідною відставку діючого керівництва Національного банку України (НБУ). Про це йдеться в листі асоціації до Президента України Віктора Януковича, голови Верховної Ради (ВР) України Володимиру Литвину, народним депутатам України, членам наглядової ради НБУ і т.д.

Згідно з листом, експертами АУБ разом з групою вчених була проаналізована діяльність НБУ протягом 2011 р. У висновках наголошується, що "у монетарній політиці, затискаючи ліквідність з метою поточного утримання обмінного курсу та інфляції, НБУ втратив почуття міри, яке завдало відчутний удар по економіці та банківській галузі, зокрема, негативно відобразилося на ліквідності, відсоткові ставки за депозитами і кредитами і на обсягах кредитування, і відповідно привело до уповільнення економічного зростання в кінці 2011 р.".

АУБ також відзначає "постійне адміністративний тиск з боку регулятора на... малі та середні банки з українським капіталом".

Крім того, на думку експертів асоціації, "посилення вимог НБУ до ідентифікації банками своїх клієнтів так само сталося з явною втратою заходи і порушенням чинного законодавства, яке зменшило довіру у відносинах між банками та громадянами".

За словами президента АУБ Олександра Сугоняко, так само викликають здивування законопроекти, які наділяють НБУ невластивими центральному банку функціями - розвідкою і видобутком золота, створенням власного телебачення, а також щодо фактичного перетворення власної відомчої охорони НБУ в правоохоронний орган.