ua en ru

Участники ринку чекають на зникнення слабких банків

Українські банки повинні стати більшими: парламент вирішив, що капітал нових установ буде підвищено зі 120 млн грн до 500 млн грн. Учасники ринку вважають, що це сприятиме не тільки тому, що фінансовий сегмент будуть виходити тільки сильні гравці, але і призведе до перерозподілу часток між нинішніми учасниками. Вони чекають на зникнення слабких банків. Про це повідомляє інформаційний портал FinMaidan.

У п'ятницю парламент прийняв в другому читанні і в цілому законопроект № 4938 "Про внесення змін у деякі закони щодо запобігання (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи". Документ передбачає впровадження відразу декількох заходів для підвищення стабільності банківської системи.

Одна з найбільш важливих - підвищення вимог до мінімального статутного капіталу створюваних банків зі 120 млн грн до 500 млн грн. Ця норма вступає в силу одразу після оприлюднення закону, тобто вже в липні створення нових банків буде дуже ускладнене. Зараз такий капітал є у 44 установ з 181. Швидше за все, нарощувати капітал надалі доведеться і всім іншим установам, Нацбанк завжди дотримувався такого підходу.

Посилення вимог до капіталу означає, що найближчим часом на ринку не будуть з'являтися нові невеликі установи, які в тому числі створювалися для перепродажу. Втім, зараз покупців на банківські активи практично немає, особливо з урахуванням тенденції відходу іноземних інвесторів з вітчизняного ринку. "Заходи щодо збільшення регулятивного капіталу пожвавлять ринок М&A в Україні і збільшать капіталізацію, а отже, і надійність банків, стануть каталізатором відходу з ринку слабких гравців, не сфокусованих на ринковий розвиток", - вважає начальник управління стратегічного менеджменту Юнісон Банку Ростислав Скляренко.

В результаті кількість гравців на ринку має скоротитися. В принципі, Нацбанк також домагається цієї мети. "Проблема капіталу дуже актуальна, оскільки незрозуміло, де акціонери будуть брати гроші. Зараз з капіталом у акціонерів складно. І це все призведе до того, що банки будуть об'єднуватися, будуть відбуватися злиття або поглинання. І не факт, що це буде стосуватися тільки невеликих установ. Змінюється вся структура банківської системи. Однозначно, що такої кількості банків, як зараз, не буде. І НБУ це прекрасно розуміє", - зазначає голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов.

При цьому банкіри побоюються, що в результаті такого жорсткого обмеження на ринок не зможуть зайти вузькоспеціалізовані банки. Активізація роботи таких установ передбачено Концепцією реформи банківської системи України до 2020 року". Фінансисти припускали, що найближчим часом в Україні можуть з'явитися установи, які будуть спеціалізуватися на певних секторах ринку або окремих регіонах. "Дуже важливою вважаю норму, яка стимулює банки до укрупнення і збільшує розмір стартового капіталу. Це явно показує наміри регулятора, однак відрізає можливості для розвитку багатьох стартапів на і так далеко не розвиненому фінансовому ринку", - відзначає головний керуючий директор Юніон Стандарт Банку Фрідріх Поллак.