ua en ru

Учасники Майдану звільнили 7 з 19 адмінбудівель у центрі Києва, - прокуратура

Представники самооборони Майдану та "Правого сектору" звільнили 7 з 19 адміністративних будівель у центрі Києва.

Представники самооборони Майдану та "Правого сектору" звільнили 7 з 19 адміністративних будівель у центрі Києва. Про це повідомив прокурор Києва Сергій Юлдашев під час зустрічі із представником спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Петром Штайдлом, передає прес-служба столичної прокуратури.

"Силу ніхто не застосовував. Правоохоронці переконували, пояснювали активістам, що необхідно ці приміщення звільняти, необхідно надати доступ працівникам установ до їх робочих місць", - зазначив прокурор.

Зокрема, за його словами, вже звільнено приміщення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Головне управління містобудування, Господарське управління Федерації профспілок України, Спілку архітекторів України та Національну музичну академію України.

Загалом будівлі залишило 950 активістів, з яких найбільше, а саме близько 300 осіб, перебувало за адресою вул. Хрещатик, 7/11, де знаходиться Укркоопспілка.

Водночас прокурор повідомив, що 12 адмінбудівель і досі перебувають під контролем самооборони. Серед них - Жовтневий палац та Український дім.

"За інформацією правоохоронців, у цих двох будівлях може знаходитися достатньо велика кількість зброї. І на сьогоднішній день представники самооборони не висловлюють наміру звільнити ці адміністративні приміщення", - констатував він.

Також Юлдашев зазначив, що міліція не в повному обсязі контролює ситуацію в центрі Києва.

10 липня прокуратура м. Києва вимагала розблокувати транспортні комунікації, а також захоплені активістами будівлі у столиці.

Раніше генеральний прокурор України Віталій Ярема повідомив, що на Майдані Незалежності в Києві з кінця лютого 2014 р. скоєно 158 злочинів.

Також Ярема зажадав негайно звільнити захоплені активістами Майдану приміщення в центрі Києва - загалом 19 адмінбудівель. В іншому разі, за його словами, активістів із захоплених адмінбудівель буде виводити міліція. Крім того, генпрокурор допустив силовий варіант видворення активістів із захоплених будівель в центрі Києва.

Нагадаємо, з 1 грудня 2013 р. активісти Євромайдану захопили в центрі Києва ряд адмінбудівель, встановили на Хрещатику і Майдані Незалежності барикади і намети.