ua en ru

Учасники АТО отримали право на 13 соцгарантій і пільг

Учасники АТО отримали право на 13 соцгарантій і пільг
Учасники сил антитерористичної операції (АТО) отримали право на 13 соціальних гарантій і пільг.

Учасники сил антитерористичної операції (АТО) отримали право на 13 соціальних гарантій і пільг. Про це мовиться в переліку нормативно-правових актів, в яких передбачаються пільги для учасників АТО, що опублікувала газета "Голос України".
Так, згідно з переліком, учасники АТО мають право на:

1. Отримання пенсії пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період, у Збройні сили України, інші утворені відповідно до законів України озброєні формування, виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Відповідні зміни внесено у статтю 2 закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (після частини другої доповнено новою частиною такого змісту: "Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі призову їх на військову службу під час мобілізації, на особливий період... виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення із служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років на день їх демобілізації. Якщо новий розмір пенсії у цих осіб буде нижчою, ніж розмір, який вони отримували в мирний час, виплата їм пенсії здійснюється у розмірі, який вони отримували на день призову на службу у зв'язку з мобілізацією).

2. Збереження місця роботи (посади), середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності. Так, стаття 39 закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" доповнено частиною другою та стаття 119 Кодексу законів про працю України доповнено частиною третьою наступного змісту: "За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, але не більше одного року, зберігаються місце роботи (посада), середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, незалежно від підпорядкування і форм власності".

3. Державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців не припиняється. Так, стаття 39 закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" доповнено частиною третьою такого змісту: "За громадянами України, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців".

4. Одноразова грошова допомога на день демобілізації. Це передбачено новим абзацом, внесеним до пункту 2 статті 15 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей доповнено" такого змісту: "Військовослужбовцям, які були покликані на військову службу за призовом у зв'язку з мобілізацією, виплата одноразової грошової допомоги, передбаченої цим пунктом, здійснюється за період такої служби з дня їх зарахування на службу без урахування періоду попередньої військової служби, на якій вони перебували в мирний час, за винятком тих осіб, які при звільненні з військової служби в мирний час не набули права на отримання такої грошової допомоги. Зазначена допомога виплачується на день демобілізації таких військовослужбовців". Умови та порядок виплати одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв'язку з мобілізацією, визначаються Кабінетом міністрів України (порядок і розміри поки не розроблено).

5. Право на грошове забезпечення військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації. Це передбачено постановою Кабінету міністрів України від 09.04.2014 № 111, відповідно до якого військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, грошове забезпечення виплачується в порядку і розмірах, установлених для осіб офіцерського складу, осіб рядового сержантського і старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом.

6. Надання військовослужбовцям, які брали участь в АТО, статусу учасника бойових дій. Відповідні зміни внесені у частину першу статті 6 закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту. Перелік осіб, які є учасниками бойових дій і брали участь в антитерористичній операції, визначається Кабінетом міністрів України.

7. Допомогу в проведенні поховання і компенсація матеріальних витрат на ритуальні послуги та на спорудження пам'ятників у розмірах, встановлених Кабінетом міністрів України. Це передбачено пунктом 4 статті 15 закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей, в якому сказано: "Батькам та неповнолітнім дітям, а також дітям-інвалідам з дитинства (незалежно від їх віку) військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти в період проходження військової служби, державою виплачується одноразова грошова компенсація в розмірі суми державного страхування військовослужбовців з урахуванням коефіцієнта індексації грошових доходів".

Також у постанові Кабінету міністрів від 22.05.2000 № 829 зазначено, що у грошовому забезпеченні військовослужбовців визначено розмір допомоги: військовим формуванням, Державній спеціальній службі транспорту надавати сім'ям і батькам військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби, допомогу в проведенні поховання і компенсувати матеріальні витрати на ритуальні послуги та спорудження надгробків у розмірі 500 грн.

8. Право членів сімей військовослужбовців, осіб, звільнених з військової служби, інших осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини, на одержання пенсії у розмірі 70% грошового забезпечення (заробітної плати) загиблого (померлого) годувальника на одного непрацездатного члена сім'ї. Це передбачено в статті 36 закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

9. Одноразова грошова допомога у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори або для проходження служби у військовому резерві. У разі загибелі сума одноразової допомоги становить 500-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на 2014 р. 609 тис. грн).

10. Надання права на отримання позачергових військових звань. Згідно з постановою Кабінету міністрів від 25.12.2013 № 975, одноразова грошова допомога призначається і виплачується:

1) військовослужбовцю, інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов'язків військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з виконанням ним обов'язків військової служби, або встановлення інвалідності особі після його звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин.

2) військовослужбовцю, інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення його з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби.

11. Надбавка за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби в розмірі 100%. Про це йдеться в указі Президента України від 19.05.2014.

12. Медичне забезпечення. Так, наказом Міністерства охорони здоров'я від 19.05.2014 № 325 передбачена надбавка за виконання особливо важливих завдань під час проходження служби (у відсотках посадового окладу за військовим званням та надбавки за вислугу років) військовослужбовцям, які залучаються Антитерористичним центром та його координаційними групами при регіональних органах СБУ до проведення заходів щодо запобігання терористичним проявам та їх припинення, за період виконання ними спеціальних завдань, пов'язаних з антитерористичною діяльністю -100 %.

Крім того, постановою Верховної Ради від 29.05.2014 № 1286-V11 передбачено, що військовослужбовці Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, інших законних військових формувань, які брали участь в антитерористичній операції і зазнали поранень, контузиям або іншого ушкодження здоров'я, мають право на безкоштовне медичне обслуговування (лікування, диспансеризацію, медичну реабілітацію та ін) в клінічній лікарні "Феофанія" Державного управління справами на невідкладної основі.

13. Винагорода у розмірі 100% місячного грошового забезпечення та заробітної плати. Постановою Кабміну від 04.06.2014 № 158 встановлено, що за безпосередню участь в АТО, охорони державного кордону та правопорядку на звільнених територіях і т. д. особам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації, водіям автотранспортних засобів Національної гвардії та Державної прикордонної служби, починаючи з 1 травня 2014 р., виплачується винагорода в розмірі 100% місячного грошового забезпечення і заробітної плати, але не менш ніж 3 тис. гривень, з розрахунку на місяць.

Нагадаємо, в серпні 2014 р. прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що в АТО беруть участь 50 тис. бійців.