ua en ru

Дільничні протоколи 132 ОВК повинні бути піддані експертизі, - ЦВК

Дільничні протоколи 132 ОВК повинні бути піддані експертизі. Про це сьогодні заявила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я думаю, що повинні бути піддані експертизі протоколи з мокрими печатками. І все-таки під відеоспостереження члени ДВК зачитували результати із виборчих дільниць, які були підраховані на усіх дільницях. Мені здається, що шило в мішку все одно не втаїти, якими вправними фальсифікаторами вони собі не здавалися б - правда собі дорогу знайде", - сказала Усенко-Чорна.

За словами Усенко-Чорної, на сьогодні щодо 132 округу склалася ситуація, коли є офіційні результати ОВК і протоколи дільничних комісій, за якими переможцем є один кандидат, а в опозиції на руках є дільничні протоколи з мокрими печатками, за якими переможцем є опозиційний кандидат.

Заступник голови ЦВК пояснила, що це спеціальна технологія фальсифікації, коли ОВК приймає дільничні протоколи без жодних зауважень, потім вони ночують в приміщенні ОВК і псують ці бюлетені, і переможець змінюється.

Усенко-Чорна додала, що підставою для встановлення справжнього стану речей в цій ситуації може бути відеоспостереження із дільниць в день виборів, на якому зафіксовано, що бокси з бюлетенями є недоторканими.

Крім того, заступник голови ЦВК також повідомила, що вже є рішення суду про проведення експертизи на 90 окрузі. Зокрема, Київський апеляційний адміністративний суд призначив почеркового експертизу підписів на протоколах ДВК.