ua en ru

Збитки зернотрейдерів через затримку зерна на сьогоднішній день становлять близько 1 млн дол., - УАК

Збитки зернотрейдерів через затримку зерна на митниці, залізниці і портах на сьогоднішній день становлять близько 1 млн дол. Про це повідомив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко, передає кореспондент РБК-Україна.

«За нашими даними, ці збитки приблизно становлять 1 млн дол., але вони з кожним днем збільшуються, не суттєво, але збільшуються», - сказав Л.Козаченко.

«Власне, ці збитки покриють с/г виробники», - зазначив він.

За його словами, зараз зерно ще залишається заблокованим. «В деяких випадках 15% зернових ще залишаються заблокованими. Це в межах 75 тис. т», - сказав він.

Нагадаємо, голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков 2 серпня заявив, що аграрні асоціації констатують втручання державних органів в експорт зерна. За словами Г.Новікова, наразі держоргани чинять перепони експорту зерна.
«23 липня цього року Державна митна служба України фактично зупинила на чотири дні митне оформлення та відвантаження суден із зерном з портів України, мотивуючи це необхідністю проведення контрольних заходів по боротьбі з контрабандою», - відмічається у листі прем'єр-міністру України.
Через чотири дні, 27 липня, ця вимога була скасована ДМСУ, проте потім митна служба знову поновила чинність цього рішення. «Зараз у портах знову простоюють судна з зерном. Зразки зерна, як це вимагає ДМСУ, не відбираються», - зазначено у листі.

Крім того, за словами аграріїв, 29 липня залізничні станції України припинили відправлення до портів вагонів із рядом культур. Фуражне зерно та олійні культури були відпущені надвечір того самого дня, а пшениця все ще простоює у вагонах.