ua en ru

Збитки українських банків у липні склали 3,2 млрд грн

Українська банківська система продовжує нести відчутні втрати. У липні банки, згідно з повідомленням НБУ, сумарно отримали збиток у розмірі 3,2 млрд грн. Про це інформує FinMaidan.

Ці втрати повністю нівелювали прибуткову діяльність системи в I півріччі - в результаті за січень-липень кредитні організації втратили 2 млрд грн. Доходи банків у січні-липні 2014 року зросли на 30,8% - до 121,4 млрд грн. В той же час їх витрати зросли на 35,7% - до 123,4 млрд грн.

Регулятор пояснює збитки банків триваючим гострою політичною і економічною кризою в країні, а також декларуванням тимчасовими адміністраторами реальної ситуації в проблемних банках. "На фінансовий результат сектору за січень-липень суттєво вплинули збитки банків, які віднесені до категорії неплатоспроможних і у яких функціонують введені ФГВФО тимчасові адміністрації. Також на стан банків вплинула збройна агресія і тимчасові перерви в роботі на території проведення АТО в Донецькій і Луганській областях", - йдеться в повідомленні регулятора. Без втрат неплатоспроможних банків фінансовий результат інших установ поки ще позитивний - 3,2 млрд грн за січень-липень.

Банкіри бачать кілька причин зростання збитковості. Перша - девальвація гривні: з початку року долар подорожчав більше, ніж на 5 грн - до 13,3 грн/дол. Це збільшило частку проблемних боргів у кредитному портфелі до 10,8%, або на 106 млрд грн. Швидше за все погіршується обслуговування валютних кредитів (428 млрд грн). "Зростання курсу валют безпосередньо впливає на якість обслуговування і погашення боргу позичальниками, номінованого в іноземній валюті. Позичальник не може або не хоче купувати валюту за високим курсом і вичікує більш сприятливого моменту. Це відбивається на платіжної дисципліни позичальника і вимагає проведення реструктуризації угоди - зміни графіка погашення або введення якогось пільгового періоду", - говорить директор департаменту ризик-менеджменту Укрінбанку Юрій Самойленко.

Збільшення прострочень платежів з обслуговування боргу змушує банки формувати додаткові резерви. "Це знижує регулятивний капітал, адекватність якого у багатьох банків вже знаходиться на граничному рівні виконання нормативів", - зазначає Самойленко.

Багато кредитні установи почали формувати резерви під можливі втрати ще на початку року. З тих пір платоспроможність позичальників поступово погіршується. У I півріччі великі збитки показали неплатоспроможні банки, в яких працюють тимчасові адміністратори. В той же час кілька великих установ з іноземним капіталом також отримали великий мінус. Лідером був Райффайзен Банк Аваль, який втратив 1 млрд грн.

Великі втрати зафіксували також ОТП Банк - 995 млн грн і УкрСиббанк - 437 млн грн. Банкіри прогнозують погіршення ситуації. Детальніше