ua en ru

Збитки ПАТ "Харківгаз" за 2015 рік склали 313,5 млн гривень

На чергових загальних зборах акціонерів ПАТ "Харківгаз" 15 квітня 2016 року були підведені підсумки минулого року та визначено напрямки розвитку. В першу чергу, це розвиток систем обліку газу, в тому числі за рахунок встановлення газових лічильників у споживачів, повідомляє прес-служба компанії.

Так, відповідно до затвердженого річного звіту та балансу ПАТ "Харківгаз", за підсумками минулого року чисті збитки підприємства становлять 313,5 млн гривень. Зменшення обсягів споживання газу призвело до недоотримання підприємством значної частини тарифної виручки. Адже у 2015 році ПАТ "Харківгаз" протранспортировало споживачам Харківської області 784,8 млн куб. м природного газу, що на 22% менше ніж у 2014 році. У той же час, витрати компанії на забезпечення жителів Харківської області природним газом виросли більш ніж на 260 млн гривень.

"2015 рік був надзвичай складним для нашого підприємства. В умовах невідповідності тарифів на доставку природного газу споживачам до їх реальних витрат, зменшення розміру тарифних надходжень, зростання вартості енергоносіїв, обладнання, матеріалів для проведення ремонтних робіт, ПАТ "Харківгаз" забезпечило своєчасне початок і безаварійне проходження опалювального сезону в Харківській області", - повідомив голова правління ПАТ "Харківгаз" Євген Безкоровайний

Повідомляється, що незважаючи на вкрай важкий фінансовий стан, в 2015 році ПАТ "Харківгаз" інвестувало в модернізацію газових мереж та удосконалення процесів обліку газу 20 млн гривень. Половину цих коштів було спрямовано на встановлення безкоштовних лічильників газу мешканцям Харківської області.

"Безпідставне зменшення норм споживання газу для споживачів без газових лічильників у 2015 році призвело не тільки до значних збитків нашого підприємства, але і сприяло тому, що споживачі Харківської області більше не бажали встановлювати лічильники газу. Тому з нашими клієнтами доводилося проводити роз'яснювальну роботу і переконувати, що лічильник повинен бути в домоволодінні", - зазначив заступник голови правління з обліку газу ПАТ "Харківгаз" Юрій Маслюк.

Крім того, розглянувши результати фінансової діяльності підприємства за 2015 рік, акціонери ПАТ "Харківгаз" затвердили річний звіт та баланс підприємства. Також на загальних зборах було затверджено звіти Наглядової ради, Ревізійної комісії та Правління, визначено напрямки розвитку компанії на 2016 рік. Головними з яких є: виконання інвестиційної програми, розвиток і модернізація газових мереж, підвищення безпеки систем газопостачання Харківської області.

Відзначається також, що на зборах були присутні акціонери, які володіють 79,13% голосуючих акцій ПАТ "Харківгаз". Так, основними акціонерами ПАТ "Харківгаз", згідно зведеного облікового реєстру власників цінних паперів є: ТОВ "Ласфано Україна" - 17,7% акцій; ERISWELL TRAIDING LIMITED - 14,5% акцій; SODEMAN LIMITED - 17,2% акцій; SAGACITY LIMITED - 13,17% акцій; TANTER HOLDINGS LIMITED - 13,6% акцій; HUMGATE HOLDINGS LIMITED - 19,7% акцій.