ua en ru

Збитки Orlen Lietuva в першому півріччі 2010 р. склали 4,3 млн євро проти прибутку роком раніше

Збитки литовського Orlen Lietuva (колишній концерн Mazeikiu nafta) в першому півріччі 2010 р. склали 4,3 млн євро, повідомила прес-служба підприємства, пише РБК. За аналогічний період минулого року прибуток склав 20,3 млн євро.

Польський концерн Orlen, якому з 2006 р. належить нафтокомплекс, пояснює отримані фінансові результати витратами на ремонт після пожежі 2006 р. на Мажейкяйському НПЗ і по зобов'язаннях в модернізацію підприємства, а також небажанням литовського уряду сприяти в подоланні економічних труднощів, зокрема, вирішенні проблем логістики.

Мова йде, перш за все, про прохання продати повністю або частково акції нафтопродуктового терміналу Клайпеди Klaipedos nafta, через який здійснюється експорт продукції НПЗ, а також реконструкції ділянки залізниці у напрямі Латвії. Поляки вважають, що володіння терміналом дозволило б їм впливати на політику цін за послуги, що, у свою чергу, дозволило б їм здійснити крупні інвестиції в будівництво продуктопроводу з Мажейкяя до Клайпеди - це радикально знизило б транспортні витрати (зараз продукція НПЗ в порт доставляється по залізниці).