ua en ru

У клієнтів ліквідовуваного "Укрпромбанку" з'явилося право вимагати свої кошти в Нацбанку, - експерт

У клієнтів ліквідовуваного "Укрпромбанку", які не можуть повернути свої кошти, з'явилося право вимагати їх у Нацбанку. Це стане можливим, оскільки вчора Київський апеляційний адміністративний суд визнав неправомірним рішення НБУ про продовження мораторію на задоволення вимог кредиторів банку в 2009 році. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомив старший партнер адвокатської компанії "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець. Він вів позов від імені підприємця, у якого на розрахунковому рахунку в "Укрпромбанку" були заморожені 800 тис. грн.
Нагадаємо, шестимісячний мораторій в "Укрпромбанку" завершився 21 липня 2009 року. Але закон, який дозволив продовжити його ще на півроку, набрав чинності лише на початку серпня. Тому Нацбанк постановою №447 від 5 серпня був змушений заднім числом продовжити дію мораторію. У цей період в "Укрпромбанку" були заморожені 7,1 млрд грн коштів населення і 890 млн грн - підприємств.
Дії НБУ були оскаржені, і 5 липня 2010 року Окружний адміністративний суд Києва визнав продовження мораторію неправомірним. Вже 27 вересня Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у розгляді апеляції НБУ. Проте в лютому 2011 року регулятор подав скаргу з проханням відновити термін її розгляду. Суд прийняв позов, проте 13 жовтня відмовилася у задоволенні апеляційної скарги Нацбанку, залишивши в силі рішення про неправомірність продовження мораторію.
Це судове рішення є унікальним, оскільки "Укрпромбанк" став єдиною установою, мораторій в якому було продовжено неправомірно. Незважаючи на те що з 21 січня 2010 року банк ліквідується, його вкладники зараз отримали додатковий козир. "Клієнти банку, які не отримали свої кошти, зможуть звертатися до суду з вимогою до НБУ про відшкодування збитків", - розповідає Кравець. Це стосується в основному юридичних осіб, оскільки вклади населення на суму 6,8 млрд грн були передані в "Родовід банк".
Зараз "Укрпромбанк" здійснює виплату коштів клієнтам передостанньої черги. "У серпні ми почали виплату сьомої черги клієнтів - загальний борг по ній складає 7 млрд грн, туди входять і вимоги "Родовід банку". Борг "Укрпромбанку" величезний, на всіх грошей не вистачить, але якщо з'являться ще вимоги, то будемо їх задовольняти", - говорить помічник ліквідатора "Укрпромбанку" Ігор Власюк. Але вимоги за новими позовами має сплатити регулятор. "Відповідачем є Нацбанк, тому рішення суду створює заборгованість НБУ перед кредиторами "Укрпромбанку". Якщо Нацбанк не буде виходити з касацією, то до нього буде звернено стягнення", - вважає Власюк. У Нацбанку не відповіли на запит видання.
Юристи визнають, що вимагати кошти в Нацбанку буде надзвичайно складно. "Нацбанк - це державний орган, тому шкода, якої він завдав, можна повісити як на нього, так і на державу. Однак, як правило, в подібних випадках державні органи заявляють, що їх бюджетом не передбачено відшкодування збитків. Хоча були випадки, коли позивачі йшли в Європейський суд із захисту прав людини, який зазначав, що, якщо держава не виділяє гроші на відшкодування збитків, це не може бути виправданням, - говорить керуючий партнер юрфірми Jurimex Юрій Крайняк. - Крім того, у нас складно довести, що прямі й безпосередні дії Національного банку спричинили за собою конкретні збитки".