ua en ru

У Хорошковського є можливість вплинути на хід газових переговорів з РФ, - експерти

Перший віце-прем'єр України Валерій Хорошковський здатний вплинути на процес газових переговорів з Росією, вважають деякі профільні експерти, опитані РБК-Україна.

«Хорошковський залишається інтегрованим в т.зв. групу RosUkrEnergo, до якої також зараховують Сергія Льовочкіна (голова Адміністрації Президента), Юрія Бойко (міністр енергетики та вугілля), Костянтина Грищенка (міністр закордонних справ) та Дмитра Фірташа... Швидше за все, попадання Хорошковського в уряд на високу посаду є успіхом російської сторони - у нього дуже серйозна ділова і політична підтримка з РФ... Враховуючи зв'язки Хорошковського з Росією, він буде приймати певну участь у вирішенні окремих моментів газового питання і це може бути посилення російської позиції в газовій суперечці», - сказав експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Валерій Хорошковський - практично представник п'ятої колони в Україні, вважає голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик. «На газових переговорах це погано відіб'ється, оскільки даний пан зав'язаний на конкретну угруповання газового лобі, яка більше думає про себе і отримує все більший вплив на Президента. А в Україні така система, що Президент вирішує практично все», - підкреслив Боровик.

Більш спокійний у своїй оцінці директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич. «Хоча його і називають близьким до групи Фірташа і Бойка, думаю, напряму Хорошковський не братиме участь в переговорах. Коло переговорників окреслено - Бойко і Бакулін (глава «Нафтогазу Україна»), а також Янукович і Азаров», - зазначив Марунич.

З цим згоден незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін. «Переговорами займається вертикаль Президент - прем'єр - профільний міністр. Ми ж бачили, що і Андрій Клюєв явним чином не займався питаннями газових переговорів - це питання найвищого рівня», - пояснив Саприкін.