ua en ru

Туреччина викликала нідерландської дипломата через визнання геноциду вірмен

Туреччина викликала нідерландської дипломата через визнання геноциду вірмен Фото: МЗС Туреччини (facebook.com TurkishForeignMinistry)

Парламент Нідерландів визнав геноцидом вбивства 1,5 млн вірмен в Османській імперії в 1915-1916 роках

Тимчасовий повірений у справах Нідерландів Ерік Вестстрате викликаний в Міністерство закордонних справ Туреччини. Про це повідомляє "Агентство Анадолу.

Повідомляється, що Вестстрате викликали в МЗС у зв'язку з рішенням Палати представників Нідерландів про визнання геноцидом подій 1915 року в Османському державі.

Раніше Анкара засудила рішення Палати представників Нідерландів про визнання геноцидом подій 1915 року в Османському державі. У МЗС Туреччини назвали неприпустимим рішення законодавчого органу європейської країни, яка проігнорувала в свій час акт геноциду у Сребрениці.

"Це несправедливе рішення йде врозріз з історичними реаліями і не має ніякої правової сили. Рішення європейських судів, у тому числі Європейського суду з прав людини, підтверджують обгрунтованість позиції Туреччини. Беремо до уваги, що уряд Нідерландів у своїй заяві відмовився враховувати рішення парламенту. Також примітно, що влада Нідерландів заявила, що участь представників цієї європейської країни в заходах в Єревані не означає визнання подій 1915 року в якості акту геноциду", - йдеться в заяві МЗС Туреччини.

Нагадаємо, парламент Нідерландів ухвалив резолюцію про визнання геноцидом вбивства 1,5 млн вірмен в Османській імперії в 1915-1916 роках.