ua en ru

Туреччина попередила про неприпустимість перетину "лінії" при розробці газових родовищ поблизу Кіпру

Туреччина попередила про неприпустимість перетину "лінії" при розробці газових родовищ поблизу Кіпру Фото: видобуток шельфового газу (v-(pxhere.com)

Президент Ердоган пригрозив "втручанням військових" у разі необхідності

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган застеріг владу Греції, Кіпру та керівництво міжнародних енергетичних компаній від необдуманих дій в акваторії поблизу Кіпру. Таку заяву президент Туреччини зробив на прес-конференції, пише Deutsche Welle.

Ердоган заявив, що Туреччина уважно стежить за всіма діями, які здійснюються в спірній акваторії, і попередив, що у разі необхідності, "бойові кораблі, військово-повітряні сили та інші сили безпеки" готові втрутитися в будь-який момент.

Варто відзначити, що такі заяви турецького лідера пов'язані зі спором між Туреччиною і Грецією про розподіл акваторії поблизу групи нежилих островів у Егейському морі. У 1996 між двома країнами, які є членами НАТО, ледь на спалахнув на цьому ґрунті конфлікт.

На даний момент, Ердоган вважає всі угоди між Грецією, Кіпром і енергетичними компаніями "не мають ніякої сили", турецькі військові кораблі вже кілька днів блокують судно італійської енергетичної компанії ENI, яка намагається почати буріння біля узбережжя Кіпру, де розташовані великі родовища природного газу.

Крім того, пише газета, стало відомо про зіткнення в морі кораблі турецької берегової охорони з катером берегової охорони Греції в Егейському морі. В результаті інциденту грецьке судно отримало пошкодження. Постраждалих серед членів екіпажу немає.

Нагадаємо, між Туреччиною і Кіпром розгорілася суперечка за видобуток газу.