ua en ru

Між Туреччиною та Кіпром розгорілася суперечка через видобуток газу

Між Туреччиною та Кіпром розгорілася суперечка через видобуток газу Фото: видобуток газу на шельфі (pxhere.com)

Турецька сторона блокує розробку газових родовищ у виключній економічній зоні Кіпру

Між Кіпром і Туреччиною розгорілася суперечка через видобуток газу на шельфі Середземного моря. Про це повідомляє DW.

Зазначено, що президент Кіпру Нікос Анастасіадіс 11 лютого 2018 року звинуватив Туреччину в порушенні "міжнародного права", відреагувавши на блокування турецькими військовими кораблями італійського бурового судна, яке мало розробляти родовище газу у водах поблизу Кіпру.

Зокрема наголошується, що турецькі кораблі зажадали від команди бурового корабля італійської енергокомпанії ENI зупинитися через "військові маневри" в районі, куди цей корабель прямував.

Як повідомляється, уряд Кіпру 8 лютого заявив, що під час розвідувальних робіт французькою Total та італійською ENI поблизу острова виявлено великі родовища газу. В ENI стверджують, що мали вести розробку у виключній економічній зоні Кіпру.

Водночас глава Кіпру Анастасіадіс заявив 11 лютого, що кіпрська сторона намагається уникнути "будь-яких кроків, які могли б погіршити ситуацію", але "не ігнорує факт, що дії Туреччини порушують міжнародне право".

Своєю чергою турецьке МЗС звинуватило уряд Кіпру в "односторонніх діях" щодо природних ресурсів. Ці дії нібито порушують "невід'ємне право на природні ресурси турків-кіпріотів, які є співвласниками острова".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в другому турі президентських виборів на Кіпрі 4 лютого 2018 року переміг чинний глава держави Нікос Анастасіадес.