ua en ru

Туреччина має намір почати будівництво нафтопроводу Самсун-Джейхан в другій половині 2011 р

Туреччина планує почати будівництво нафтопроводу Самсун-Джейхан в другій половині 2011 р., заявив міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз в інтерв'ю телеканалу RT, передає РБК.

"Я думаю, ми будемо готові почати будівництво у другій половині 2011 р.", - сказав Т.Йилдиз.

За його словами, передбачувана пропускна здатність трубопроводу складе 50 млн т. "Ми думаємо, що 25-30 млн т з цього об'єму буде надходити з Росії, - додав турецький міністр. - Ще 10 млн т - від італійських компаній, таких як ENI, і ще якась частина - з Казахстану ".

Нагадаємо, Росія і Туреччина 12 травня 2010 р. підписали меморандум про постачання нафти трубопроводом Самсун-Джейхан. За словами глави АК "Транснефть" Миколи Токарєва, наприкінці вересня ц.р. в Москві відбулися переговори за участю представників Міністерств енергетики Росії та Туреччини, на яких російська сторона висловила свої занепокоєння з проекту міжурядової угоди, представленого турецькою стороною. У ході переговорів турецьким колегам був запропонований на розгляд російський проект документа, підготовлений за активної участі "Транснєфті" і узгоджений з "Роснєфтью".

Нафтопровід Самсун-Джейхан орієнтовною вартістю в 3 млрд дол розрахований на прокачування 1,5 млн бар. нафти на день (60-70 млн т нафти на рік). Як планується, 550-кілометрова труба з'єднає турецькі порти Самсун і Джейхан. Вона повинна розвантажити протоки Босфор і Дарданелли на Чорному морі, через які щорічно транспортується близько 110 млн т нафти і 40 млн т нафтопродуктів.

Акціонерами проекту Самсун-Джейхан є італійська ENI і турецька Calik Enerji. У жовтні 2009 р. було підписано угоду, згідно з якою до будівництва нафтопроводу повинні підключитися "Роснєфть" і "Транснєфть". На яких умовах компанії увійдуть до проекту, поки що обговорюється.
Нафтопровід планується запустити в II кварталі 2015 р.