ua en ru

Туреччина і ЄС визнали взаємну залежність перед спільним самітом

Туреччина і ЄС визнали взаємну залежність перед спільним самітом Фото: Дональд Туск і Ахмет Давутоглу

Головною темою зустрічі стануть шляхи зменшення притоку мігрантів

Напередодні екстреного саміту ЄС-Туреччина у понеділок, 7 березня, прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу та голова Європейського парламенту Мартін Шульц виступили із заявами про залежність ЄС та Туреччини один від одного на тлі кризи біженців. Про це повідомляє DW.

На зібранні європейські лідери та представники Туреччини обговорюватимуть насамперед шляхи зменшення притоку мігрантів.

"Сам по собі саміт показує, наскільки необхідна Туреччина Євросоюзу, а Євросоюз - Туреччині (...) Переконаний, що поточні виклики буде вирішено нашою співпрацею, і Туреччина готова працювати з ЄС. Також Туреччина готова бути членом Європейського Союзу", - зазначив Давутоглу.

Прем'єр висловив сподівання на порушення на саміті теми євроінтеграції Туреччини.

Мартін Шульц, своєю чергою, нагадав про обурення ЄС штурмом редакції опозиційної газети Zaman. Він наголосив, що "свобода медіа - беззастережний елемент нашої європейської ідентичності (...), з приводу якого не може бути дискусій".

Визнавши часткові розбіжності поглядів із Давутоглу, голова Європарламенту підкреслив, що співпраця ЄС і Туреччини "виходить за межі політичних протиріч".

Нагадаємо, торік у листопаді ЄС дійшов угоди з Туреччиною щодо надання країні трьох мільярдів євро в обмін на допомогу у скороченні потоку біженців, більшість яких прибувають до країн ЄС із Близького Сходу через Туреччину.