ua en ru

У Туреччині з-під варти звільнили двох журналістів газети Cumhuriyet

У Туреччині з-під варти звільнили двох журналістів газети Cumhuriyet Фото: турецька поліція (Wikimedia Commons)

Журналістам, які провели під арештом більше року, досі загрожує тюремне ув'язнення

У Туреччині суд Стамбула звільнив з-під варти двох журналістів опозиційної газети Cumhuriyet. Головного редактора видання Мурата Сабунчу і репортера Ахмета Сіка відпустили під підписку про невиїзд, передає DW.

"Немає жодних приводів святкувати, наші колеги залишаються за ґратами, проблеми Туреччини не вирішені тим, що нас звільнили", - заявив Сік.

Зазначено, що журналістам, які провели під арештом більше року, як і раніше загрожує тюремне ув'язнення. Їх звинувачують у підтримці угруповань, які вважаються терористичними в Туреччині, - "Робітничої партії Курдистану" (PПК), "Революційної народно-визвольної партії-фронту" та руху проповідника Мухаммеда Фетхуллаха Гюлена.

Своєю чергою співробітники газети відкидають ці звинувачення, а також вважають, що вони спровоковані критикою дій президента країни Реджепа Таїпа Ердогана.

Як повідомляється, загалом звинувачення пред'явлено 17 співробітникам Cumhuriyet. У липні та вересні 2017 року суд звільнив з-під варти вісьмох співробітників Cumhuriyet, проте судовий розгляд триває. Виконавчий директор видання Акин Аталай залишається під арештом. Прокуратура Стамбула зажадала для обвинувачених від 7,5 до 43 років позбавлення волі.

Нагадаємо, в лютому кілька турецьких журналістів отримали довічні терміни за звинуваченням у зв'язках із Ґюленом. Серед них - головний редактор закритої газети Taraf Ахмет Алтан, його брат, письменник Мехмет Алтан, а також відома журналістка Назлі Ілічак.