ua en ru

Туркменістан закликав обговорити в ООН принципи і надійність транзиту енергоносіїв

Глава Туркменії Гурбангули Бердимухаммедов закликав Росію та інших сусідів по пострадянському співдружності обговорити принципи і надійність транзиту енергоносіїв в Генеральній Асамблеї ООН, пише Reuters.

"Туркменістан... пропонує почати діалог з питань транспортування енергоресурсів, забезпечення безпеки і надійності їх постачань, вироблення ясних і чітких принципів дії наших держав на міжнародних ринках енергоносіїв, - сказав президент країни Курбанкулі Бердимухаммедов на засіданні Ради глав урядів СНД. - Вважаю доцільним виступити зі спільною ініціативою держав СНД з проведення такого діалогу на наступній сесії Генеральної Асамблеї Організації об'єднаних націй".

Минулого тижня Туркменістан підписав угоду про постачання газу в Індію і Пакистан, зробивши крок до створення підтриманого США стратегічного трубопроводу через Афганістан.

Ашхабад сподівається ослабити залежність від Росії через диверсифікацію постачань і вже експортує газ до Китаю новим трубопроводом. Туркменістан і Азербайджан за підтримки ЄС висловлюються за укладання нового трубопроводу по дну Каспію, але що входить у число прикаспійських держав Росія проти цього маршруту, здатного похитнути її монополію.

Туркменія рекламує зростання оцінки запасів нафти і газу, сподіваючись залучити інвесторів до розробки нових родовищ, поставки з яких можуть стати альтернативою імпорту газу до Європи з Росії.

Ашхабад обіцяє до 2030 р. потроїти експорт газу до 180 млрд кубометрів, щоб вийти на нові ринки збуту.
Туркменія має четвертими за величиною в світі запаси природного палива, але поки залежить від експортних труб російського "Газпрому", чиї цінові суперечки з Україною не раз призводили до перебоїв в подачі газу європейським споживачам.

Росія не ратифікувала підписану в 1994 р. міжнародну Енергетичну хартію. Різниця у відношенні до цього документа посилює розбіжності Кремля і Євросоюзу, що ставить умовою доступу "Газпрому" на свій ринок відмова від монополії на магістральні трубопроводи.