ua en ru

Турецький археолог вимагає від влади своєї країни домогтися в Італії повернення останків Санта-Клауса

Турецький археолог Невзат Чевік вимагає від влади своєї країни домогтися в Італії повернення останків Санта-Клауса. Святий Миколай, який став прототипом Санти, в III столітті нашої ери був похований у давньогрецькому р. Миру, який зараз знаходиться на території Туреччини і носить назву Демре. Проте в середні століття італійські купці забрали останки святого і перепоховали в м. Бар. Турецький уряд заявив, що розгляне можливість запиту в Рим з питання повернення останків Санти, передає РБК з посиланням на BBC.
Святий Микола (відомий у православній традиції як Микола Угодник або Микола Чудотворець) прославився тим, що таємно давав гроші незаможним. Одного разу йому навіть довелося залізти в будинок через комин, щоб залишити грошовий подарунок і залишитися непоміченим. Після своєї смерті в 345 р. він був канонізований і став прототипом образу Санта-Клауса в безлічі християнських країн.
В даний час в Демре Санта-калусі досить шанований - незважаючи на відсутність у місті останків Св.Миколая. Спеціально для туристів тут встановлена величезна статуя Санти.