ua en ru

Турчинов: Під час засідання Кабміну 19 січня 2009 р. ніхто не заперечив проти підписання "газових угод"

Під час засідання Кабміну 19 січня 2009 жоден міністр не висловив позицію, що не можна підписувати "газові угоди". Про це заявив колишній перший віце-прем'єр Олександр Турчинов, виступаючи як свідок у справі екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами Турчинова, міждержавні угоди, безумовно, необхідно було б стверджувати Кабміном, але ці директиви по "газових угод" не міжнародні, а між господарськими суб'єктами.
Він також свідчив, що Європа в газову кризу в 2009 р. надавала "колосальний тиск на Україну і РФ", вимагала підписати угоди на будь-яких умовах і погрожувала Україна штрафними санкціями.
За словами Турчинова, під час переговорів РФ заявило ціну 450 дол. як фактичну і прив'язувало її до ціни в той час мазуту і газойлю. Тимошенко, як сказав Турчинов, змогла переконати РФ на 20% знижку на термін в 3 роки.
Він також повідомив, що РФ категорично вимагала погасити борг RosUkrEnergo перед російською стороною. Також 19-20 січня Україну вже несла колосальні збитки, і вже на ці числа планувалося відключення промисловості.