ua en ru

Турчинов: указ про введення воєнного стану у 2014 році не був підтриманий

Турчинов: указ про введення воєнного стану у 2014 році не був підтриманий Фото: Олександр Турчинов (turchynov.com)

Указ про введення воєнного стану не підтримали ні парламентарі, ні на РНБО

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що у лютому 2014 року за його дорученням було розроблено указ про введення воєнного стану в Україні, але його не підтримали ні парламентарі, ні на РНБО. Про це він заявив у рамках надання свідчень на суді у справі про держзраду екс-президента Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-України.

За словами Турчинова, у лютому 2014 року за його дорученням було розроблено указ про введення воєнного стану, який, йому, як в.о. президента "дуже б допоміг".

"Оголошення воєнного стану це жорсткі обмеження конституційних прав наших громадян і це обмеження права на проведення масових заходів, можливість для влади проводити конфіскацію. При введенні воєнного стану країна повинна проінформувати ООН. Коли почався сепаратистський шабаш..мені введення воєнного стану дуже би допомогло трошки заспокоїти ситуацію. Саме тому, 27-го (лютого, - ред.) ввечором я дав наказ керівнику юридичного управління адміністрації підготувати відповідний указ про введення воєнного стану але, що було важливо, введення воєнного стану не дає права на застосування зброї, застосування зброї дає право тільки оголошення війни . І такий указ був в мене підготовлений і 28-го на засіданні РНБО я планував отримати підтримку цьому рішенню", - заявив він.

Крім того, Турчинов зазначив, що для того, щоб указ запрацював необхідна була підтримка Верховної Ради України, але парламентарі його не підтримали.

"Указ не може працювати, коли його не схвалить Верховна Рада. Саме тому, 28 лютого для того, щоб отримати підтримку Верховної Ради я запросив лідерів політичних сил і фракцій, які тоді складали більшість в парламенті. Дійсно, багато політичних лідерів того часу також розуміли, що російська агресія може затягнутися не необмежено довгий час і у них були, мабуть, підстави вважати, що введення воєнного стану, який в тому числі призупиняє проведення виборів призведе до того, що у мене буде необмежена влада необмежений час", - зазначив він.

Крім того, Турчинов додав, що на засіданні РНБО лише він підтримав цю ініціативу.

"І саме тому за це рішення проголосував тільки я один під час голосування на засідання РНБО. Хоча, з іншого боку, я дійсно можу зрозуміти свої колег, чому вони не підтримали, тому що вони вважали, що саме проведення чесних прозорих виборів в Україні і отримання легітимного президента значно посилить позиції України. І я змушений був з цим погодитися уже пізніше, коли вже був активний етап проведення виборчої кампанії, тому що постійно була небезпека. Поки Янукович вважається Росією легітимним президентом постійно є небезпека вторгнення на материкову частину України. Постійно є небезпека реалізації сценарія щодо відновлення повноважень так званого легітимного президента", - додав Турчинов.

Разом з тим, він додав, що Україні необхідно було обрати президента, якого визнав би весь світ, у тому числі Росія.

"Саме тому, коли розпочалася війна на Донбасі, я змушений був знайти формат антитерористичної операції щоб без оголошення воєнного стану, не припиняючи вибори, які уже підходили до фіналу, боротися з російською агресією в Донецькій і Луганській областях", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше Турчинов заявив, що Україна не може оголосити війну Росії.