ua en ru

Турчинов просить Мін'юст вжити заходів щодо заборони КПУ, - лист

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов просить Міністерство юстиції України вжити заходів щодо заборони Комуністичної партії України, так як її представники проводять діяльність на шкоду державним інтересам України.

Виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов (на фото) просить Міністерство юстиції України вжити заходів щодо заборони Комуністичної партії України, так як її представники проводять діяльність на шкоду державним інтересам України. Про це йдеться в листі Турчинова до міністра юстиції Павла Петренка, який оприлюднила прес-служба Президента України.

"Українська держава переживає важкий період у зв'язку з агресією Російської Федерації щодо України, терористичною діяльністю незаконних озброєних формувань у південно-східних регіонах України, загрозами територіальній цілісності України, спробами зміни конституційного ладу шляхом насильства з використанням зброї. Така ситуація вимагає консолідації суспільства, об'єднання зусиль усіх політичних сил щодо збереження цілісності і суверенітету України, захисту прав і свобод громадян. Однак у цей важкий період діяльність окремих політиків, представників органів місцевого самоврядування, лідерів об'єднань громадян, радикально налаштованих осіб створила грунт для ескалації громадянського конфлікту, поширення сепаратистських настроїв, дестабілізації суспільно-політичної ситуації, підриву безпеки держави та призводить до трагічних подій, внаслідок яких гинуть люди", - йдеться в листі.

Тцрчинов зазначає, що "останнім часом діяльність Комуністичної партії України, політична позиція, що реалізується її керівництвом, організаціями на місцях та місцевими осередками, мають відверто антиконституційний характер".

"Зокрема, аналіз наявної у Служби безпеки України інформації свідчить про те, що лідери Комуністичної партії України та її представники проводять діяльність на шкоду державним інтересам України. Її головними елементами є масова участь членів партії в акціях під антиконституційними гаслами із закликами до порушення суверенітету та територіальної цілісності держави (насамперед у південно-східних областях нашої держави)... Аналіз наявних даних дає підстави стверджувати, що окремі лідери та активісти Комуністичної партії України у південно-східних регіонах України здійснюють не лише вербальну підтримку терористів, але й надають практичну та матеріально-технічну допомогу представникам так званих Донецької Народної Республіки та Луганської Народної Республіки, а також представникам російських спецслужб та парамілітарних структур", - йдеться у листі.

Крім того, як зазначає в.о. Президента України, за наявними у Служби безпеки України даними, зафіксовані факти вчинення з боку окремих членів та активістів місцевих партійних структур Комуністичної партії України дій, які містять ознаки діянь, що спрямовані на повалення конституційного ладу.

Зокрема лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко брав участь у сепаратистських мітингах у південно-східних регіонах, відкрито підтримує дії сепаратистів, про що неодноразово заявляв у Верховній Раді України.

На думку Турчинова, "все зазначене вище свідчить і про порушення Комуністичною партією України встановлених Конституцією України та законом України "Про політичні партії в Україні" заборон щодо діяльності політичних партій".

"З огляду на викладене та враховуючи, що Міністерство юстиції України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики з питань реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань (пункт 1 положення про Міністерство юстиції України, затвердженого указом Президента України від 6 квітня 2011 р. № 395), прошу Міністерство юстиції України вивчити питання щодо причетності Комуністичної партії України до вчинення дій, спрямованих на порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, та вжити без зволікань у встановленому законом порядку заходів щодо заборони Комуністичної партії України", - йдеться в листі Турчинова.

Нагадаємо, вчора в Національному історико-меморіальному заповіднику "Биківнянські могили" Турчинов зробив заяву, у якій попросив Мін'юст терміново розглянути матеріали щодо антиконституційної діяльності КПУ.