ua en ru

Турчинов обіцяє амністувати тих, хто складе зброю і звільнить адмінбудівлі на сході

В.о. Президента України, спікер Верховної Ради Олександр Турчинов обіцяє звільнити від відповідальності всіх тих, хто добровільно складе зброю і звільнить захоплені адміністративні будівлі в східних областях України.

В.о. Президента України, спікер Верховної Ради Олександр Турчинов (на фото) обіцяє звільнити від відповідальності всіх тих, хто добровільно складе зброю і звільнить захоплені адміністративні будівлі в східних областях України. Про це він заявив сьогодні на засіданні парламенту, передає кореспондент РБК-Україна.

"Якщо люди складуть зброю, звільнять будівлі, нам не потрібно приймати закон про амністію. Не буде ніяких переслідувань. Я це гарантую. І я готовий підписати указ для цього", - заявив Турчинов.

Він пояснив, що закон про амністію учасників Євромайдану було необхідно приймати через те, що суди вже винесли відносно затриманих учасників акцій протесту рішення, і потрібен був документ, на підставі якого їх звільнили б. У випадку з учасниками протестів на сході країни, рішення судів ще не винесено, а, значить, питання про їх звільнення можна вирішити указом Президента.

При цьому він поінформував, що вже запропонував захоплювачам створити міжнародну комісію для проведення об'єктивного розслідування.

"У мене була телефонна розмова з людьми зі зброєю, які знаходяться в приміщенні СБУ в Луганську. У них багато зброї, боєприпасів... Це серйозний злочин. Щоб не було кровопролиття, я запропонував цим громадянам, це ж я готовий запропонувати людям в Донецькій адміністрації, щоб була створена міжнародна комісія... Ми повинні забезпечити об'єктивне розслідування", - повідомив Турчинов.

Нагадаємо, починаючи з 6 квітня в Донецькій, Луганській, Харківській, а також Миколаївський областях проходять масові акції протесту, що супроводжувалися захопленнями адмінбудівель та протистоянням правоохоронців з проросійськи налаштованими активістами.