ua en ru

Тука: відмова продовжити особливий статус Донбасу вдарить по іміджу України

Тука: відмова продовжити особливий статус Донбасу вдарить по іміджу України Фото: Георгій Лою (РБК-Україна)

Тука вважає, що цього року буде складніше продовжити особливий статус Донбасу

Відмова продовжити особливий статус Донбасу негативно вплине на позиції України на міжнародній арені. Таку думку РБК-Україна висловив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Зокрема, Тука зазначив, що підтримує нову пролонгацію закону про особливий статус тимчасово окупованих районів Донбасу. У той же час він підкреслив, що продовжити дію закону цього року буде набагато складніше, ніж минулого.

"З політичної точки зору - це одна з вимог мінських угод. І прийнявши цей закон, Україна демонструє те, що ми виконуємо, намагаємося виконувати мінські угоди. Якщо ж Верховна рада не погодиться продовжити термін дії цього закону, миттєво буде реакція Кремля, мовляв, бачите, Київ не дотримується сам мінських угод", - пояснює заступник міністра.

Крім того, відмова продовжити закон матиме виключно негативні наслідки для України на міжнародній арені. Тука зазначив, що за минулий рік в різних європейських структурах збільшилася присутність проросійських як правих, так і лівих політичних сил.

"Таким чином, якщо ми не пролонгуємо дію цього закону, ми будемо на собі відчувати посилення тиску з боку цих сил, в тому числі, і всередині Європейського союзу може змінюватися ставлення до України як до країни-партнера", - говорить чиновник.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що в "Народному фронті" сумніваються в продовженні особливого статусу Донбасу.

Відзначимо, до цього спецпредставник ОБСЄ в контактній групі Мартін Сайдик заявив, що пролонгація закону про особливий статус окупованого Донбасу може сприяти введенню миротворчої місії ООН.