ua en ru

ЦРУ розсекретило матеріали, пов'язані з першим радянським супутником

ЦРУ розсекретило матеріали, пов'язані з першим радянським супутником Фото: ЦРУ

ЦРУ розсекретило збірник документів по запуску "Супутника-1"

Директор ЦРУ Майк Помпео заявив, що відомство розсекретило збірник документів, пов'язаних з історією першого радянського супутника. Про це повідомляє "Голос Америки".

За словами Помпео, запуск "Супутника-1" тоді "приголомшив американське суспільство, але не американських лідерів".

Так, в документах йдеться про те, що американська розвідка знала про досягнення радянських супутникових і ракетних програм. Ще в 1955-му році Управління наукової розвідки ЦРУ (OSI) попереджало президента Дуайта Ейзенхауера про стан справ у цій сфері. А в червні 1957 року Управління наукової розвідки повідомило, що запуск першого радянського супутника вже близький і несе з собою небезпеку того, що Радянський Союз надалі почне виробництво міжконтинентальних балістичних ракет (МБР), здатних досягти Америки.

Зазначається, що матеріали включають 59 документів на 440 сторінках. У документах також міститься аналіз радянських космічних і ракетних програм. Більше половини цього збірника містить нову інформацію про ранні радянські космічні і ракетні програми.

Перший же американський штучний супутник Explorer-1 вийшов на орбіту 1 лютого 1958 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) США заявило про набір співробітників зі знанням російської мови.