ua en ru

ЦРУ відстежує ситуацію в світі через Twitter і Facebook

Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) відстежує події в світі через мікроблоги типу Twitter, соціальну мережу Facebook і її аналоги. Така інформація міститься в ексклюзивному інтерв'ю Associated Press Дага Накина - голови Центру аналізу відкритої інформації, спеціального підрозділу ЦРУ.
За його словами, щодня співробітники Центру переглядають величезні обсяги інформації, що знаходяться у відкритому доступі в Інтернеті, і на основі отриманих даних складають доповідь для Президента США Барака Обами. Так, наприклад, щодня проглядається до 5 тис. повідомлень у Twitter. Крім того, аналітики проводять огляд преси та телебачення, стежать за соціальними мережами і блогами, а також випусками радіостанцій.
За словами Накина, Центр аналізу відкритої інформації був створений після рекомендації Комісії по подіям 11 вересня 2011 р. зосередитися на боротьбі з тероризмом та протидії її поширенню. Завдяки діям декількох сотень співробітників Центру, в Білий дім надходять доповіді, що містять огляди громадської думки в світі, а також прогнози можливих терактів, повстань і інших заворушень.
Зараз основну увагу ЦРУ сконцентрувала на аналізі соціальних ресурсів. Такий пріоритет було поставлено після "Зеленої революції" в Ірані в 2009 р., яка почалася після офіційного оголошення підсумків президентських виборів - перемоги Махмуда Ахмадінежада. Тоді завдяки закликам, які швидко розповсюдились в Інтернеті, прихильники його опонента вийшли на демонстрації, в результаті чого владі довелося закрити доступ до соціальних мереж.
Значну роль соціальні мережі зіграли і у відстеженні громадської думки про усунення терориста №1 Усами бен Ладена. Так влада США змогли дізнатися, в яких країнах їх операцію засудили (як відзначається, в їх числі, судячи з повідомлень у Twitter, виявився Китай).
На думку Накина, наступне покоління соціальних мереж запропонує користувачам більш жорстку політику безпеки, і інформація, що зараз перебуває в мережі у відкритому доступі, буде доступна тільки за передплатою. Такі мережі першими стали використовувати члени руху "Талібан". Однак Накин впевнений, що його колеги зможуть адаптуватися до подібних змін точно так само, як адаптується супротивник.