ua en ru

ЦВК затвердила порядок голосування виборців, тимчасово нездатних пересуватися

Центральна виборча комісія (ЦВК) 13 з 14 голосів (утримався перший заступник глави ЦВК Андрій Магера) прийняла постанову "Про порядок перевірки факту тимчасової неспроможності виборців самостійно пересуватися для організації голосування по виборам народних депутатів України за місцем перебування виборців", передає кореспондент РБК-Україна .

У проекті постанови, який є в розпорядженні РБК-Україна, вказується, що "виборець, який тимчасово не здатний пересуватися самостійно і має бажання проголосувати за місцем свого перебування поштою або через інших осіб, не пізніше 20:00 останньої п'ятниці перед днем ​​голосування подає в дільничну виборчу комісію, виборчу дільницю, на якій він включений до списку виборців, власноруч написану ним заяву з проханням надати йому можливість голосувати за місцем свого перебування з зазначенням такого місця ".

Заява, згідно з проектом постанови, викладається у вільній формі. У ньому вказується дільнична виборча комісія, виборча дільниця, на якому виборець включений до списку виборців, адресу проживання виборця, а також факт, що обумовлює неможливість виборця тимчасово самостійно пересуватися, а також номер його телефону (за наявності такого) або інформація про контактну особу.

Також постанова передбачає, що "до заяви має додаватися довідка медичної установи, яка свідчить факт тимчасової нездатності виборця пересуватися самостійно". Дана заява має бути зареєстровано дільничною виборчою комісією в журналі реєстрації, а члени виборчої комісії мають право перевірити факт тимчасової нездатності виборця самостійно пересуватися за станом здоров'я.

Як зазначив доповідач з даного питання, член ЦВК Юрій Донченко, одним з пунктів постанови передбачається передача цієї постанови Міністерству охорони здоров'я для забезпечення видачі медичним установам за зверненнями виборців, тимчасово нездатним самостійно пересуватися, медичних довідок для надання за запитами дільничних виборчих комісій та підтвердження достовірності виданих медичних довідок, а також окружним виборчим комісіям, після їх створення, для доведення до відома дільничним виборчим комісіям.

Раніше повідомлялося, що ЦВК затвердила форму, розмір і принцип передачі інформаційних плакатів по передвиборчій програмі кандидатів від політичних партій.