ua en ru

ЦВК сформувала виборчкоми на довиборах в Раду

З 18 місць в окружних виборчкомах (ОВК) Центральна виборча комісія (ЦВК) вчора розіграла 13 місць серед 42 партій, які висунули своїх кандидатів на довиборах до Верховної Ради 15 грудня, згідно із законом про вибори, п'ять місць у комісіях закріплені за парламентськими політичними силами. Про це повідомив "Комерсант-Україна".

У лототрон помістили 42 конверти з номерами кандидатів у депутати та партій, які їх висунули. Перемішавши конверти, представник ЦВК відібрав 13 з них. Згідно з результатами жеребкування, шість політичних сил у розподілі 13 місць в кожній з ОВК виявилися не задіяні. Серед них: "Батьківщина", "Братство", "Соціалістична Україна", "Руська єдність", "Союз анархістів України", "Ліберальна Україна". Ще п'ять партій отримали максимальну кількість членів ОВК: Молодіжна партія України та партія "Народна ініціатива" отримали по чотири місця, а КПУ, "Справедлива Україна" і "Зелена екологічна партія "Райдуга"" - по три. Інші (31 партія) отримали одне-два місця в комісіях.

Слід зазначити, що вчора ЦВК застосував нову технологію жеребкування. На парламентських виборах 2012 року процедура формування окружкомів значно відрізнялася: в межах одного жеребкування одночасно розподілили місця у всіх ОВК, а в лототроні вибирали порядковий номер політичної сили, яка висунула свого кандидата на вибори. Таким чином, з 81 суб'єкта виборчого процесу, які висунули своїх кандидатів в ОВК, право формувати комісії тоді отримали лише 19 партій. До складу 225 ОВК в 2012 році не потрапили претенденти від найбільш рейтингових політичних партій - "Удар " і " Свобода", що викликало численні критичні зауваження на адресу процедури жеребкування.

Представники партій, які не отримали місць в ОВК, залишилися незадоволені оголошеними результатами. "Сьогоднішня процедура розподілу місць в окружкомах ще раз підтвердила, що жеребкування необхідно проводити окремо по кожному округу, а закон потребує вдосконалення",- заявив "Ъ" народний депутат Руслан Князевич ("Батьківщина"). "Цю систему потрібно міняти повністю: ми незадоволені результатами жеребкування, які, як мені здається, були фальсифіковані",- сказав Дмитро Корчинський, лідер партії "Братство", яка висунула кандидатів у народні депутати в трьох округах.

Втім, формування ОВК не обійшлося без правових колізій. Станом на вчорашній день ЦВК зареєструвала кандидатів, висунутих з'їздами тільки 26 політичних партій. "Документи на реєстрацію кандидатів у народні депутати прийшли і від інших партій: ЦВК ще не встиг їх розглянути, але жеребкування до складу ОВК приймають участь всі політичні партії. Вони стають суб'єктами виборчого процесу вже після того, як висунули хоча б одного кандидата на своєму з'їзді",- пояснив заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера. На думку президента Інституту виборчого права Юрія Ключковського, такі дії ЦВК можна трактувати як порушення закону. "Адже ще не можна сказати, чи будуть зареєстровані кандидати від цих партій, а у жеребкуванні по ОВК вони вже взяли участь",- зазначив пан Ключковський.

Примітно, що тільки декілька партій висунули своїх кандидатів у народні депутати по всіх п'яти округах, проте кожна партія представила свої кандидатури у всіх п'яти окружкомах. "Діє така ж технологія, як і на попередніх виборах. Знову велика кількість місць в ОВК отримали ті партії, про існування яких фактично ніхто не знає",- заявив пан Ключковський, додавши, що нинішня процедура жеребкування лише збільшила кількість таких партій.