ua en ru

ЦВК РФ має намір впровадити дистанційне голосування, в тому числі по SMS

Центральна виборча комісія (ЦВК, ЦВК) РФ протягом місяця підготує пропозиції про введення можливості дистанційного голосування на виборах, включаючи SMS-голосування. Про це сьогодні журналістам повідомив секретар Центрвиборчкому Микола Конкін за підсумками засідання ЦВК, повідомляє РБК.

М.Конкін нагадав, що останні кілька років ЦВК РФ проводив експерименти з використанням різних систем дистанційного голосування. За його словами, для впровадження цих систем необхідне відповідне законодавче рішення. Так як члени Центрвиборчкому не володіють правом внесення законодавчих ініціатив, відповідні пропозиції ЦВК будуть направлені суб'єктам законодавчої ініціативи, які в подальшому могли б внести відповідний проект закону.

У ЦВК РФ пояснили, що протягом останніх двох років під час виборів тестувалося кілька способів дистанційного голосування. Крім SMS-голосування (за допомогою спеціальної програми) експеримент торкнувся голосування за допомогою соціальних карт (з використанням терміналів), а також через інтернет. За оцінками фахівців ЦВК, на розробку і впровадження відповідних систем може знадобитися до двох років.

Зараз дистанційне голосування практикується в Естонії, Швейцарії, Голландії.