ua en ru

ЦВК РФ: "ЄР" отримає в Держдумі 238 мандатів, КПРФ - 92, "Справедлива Росія" - 64, ЛДПР - 56

За попередніми даними, партія "Єдина Росія" отримає за підсумками виборів в Держдуму 238 з 450 мандатів, що гарантує їй більшість при прийнятті федеральних законів, за винятком федерально-конституційних. Про це повідомив голова Центральної виборчої комісії (ЦВК РФ) Володимир Чуров на прес-конференції в ЦВК РФ. У свою чергу, КПРФ може розраховувати на 92 мандата, "Справедлива Росія" - на 64 мандата, а ЛДПР - на 56.
За даними на 8:00 за київським часом, за підсумками обробки 99% протоколів виборчих комісій в РФ на виборах в Державну думу "Єдина Росія" набрала 49,54% голосів виборців. За КПРФ проголосували 19,16% виборців, "Справедлива Росія" набрала 13,22%, ЛДПР - 11,66%, "Яблуко" - 3,30%, "Патріоти Росії" - 0,97%, "правое дело" - 0,59%, повідомив Чуров.
Нагадаємо, що вибори в Держдуму проходили за пропорційною системою: всі 450 депутатів палати обиралися за партійними списками. При цьому на цих виборах у федеральну частину списку партії могли включити до десяти осіб (раніше - не більше трьох). В російський парламент потраплять партії, що подолали 7-процентний бар'єр. При цьому, згідно із законодавством, у Держдуму повинні пройти не менше двох партій. В цілому партії, що подолали 7-процентний бар'єр, повинні набрати не менш як 60% голосів виборців. Якщо ж тільки одна партія долає встановлений бар'єр, то автоматично в парламент допускається наступна партія, яка займає друге місце за кількістю виборців, які віддали за нього свої голоси. Крім того, на цих виборах може бути випробувана законодавча новація: у випадку, якщо яка-небудь партія набере від 5% до 7% голосів, вона буде представлена в Держдумі. Партія, що набрала від 5% до 6%, отримає один депутатський мандат, від 6% до 7% - два мандати.