ua en ru

ЦВК провела жеребкування щодо розподілу місць у ТВК для кандидатів від 116 політпартій

Центральна виборча комісія України (ЦВК) провела жеребкування щодо розподілу місць у територіальних виборчих комісіях (ТВК) для кандидатів від 116 політпартій. Таке жеребкування відбулося сьогодні в ході засідання, передає кореспондент РБК-Україна.
Наслідками жеребкування стало те, що 100 із 116 політичних партій отримали своє представництво в ТВК. Повнота цього представництва залежить як від кількості кандидатів, поданих до конкретної ТВК, так і від результатів жеребкування. Зокрема, представники перших трьох за результатами жеребкування політичних сил отримали місця в усіх ТВК куди вони подавали свої кандидатури.
Заступник голови ЦВК Андрій Магера пояснив логіку жеребкування так: "Механізм жеребкування полягає у тому, що зі 116 політичних партій жеребку валися представники окремо взятої партії... це означає, що такі перші три партії (які за підсумками жеребкування були першими) отримали безумовне представництво в усіх без винятку ТВК, кандидатури до яких вони подавали. Починаючи з 4-ї партії, займалися ті вакансії, де такі вакансії мали місце".
Також він додав, що 15 вересня ЦВК на засідання остаточно сформує склад ТВК з поіменним зазначенням членів ТВК та їх керівного складу.
За даними жеребкування, повне представництво в ТВК отримали: Українська партія, Патріотична партія України та Діти війни - Народна партія України.
Нагадаємо, що згідно з чинним законодавством ТВК може бути представлена не більш ніж трьома кандидатурами від кожної парламентської сили та не більш ніж трьома представниками від позапарламентських політичних партій. Таким чином повний склад ТВК не повинен перевищувати 18 осіб. Також нагадаємо, що згідно з оновленим виборчим законодавством ЦВК формує склад 670 ТВК на обласному рівні, в містах загальнодержавного і обласного значення, а також в районах м. Севастополя.