ua en ru

ЦВК просить Раду посилити безпеку інформресурсів комісії через кібератаки

ЦВК просить Раду посилити безпеку інформресурсів комісії через кібератаки Фото: ЦВК (УНІАН)

Комісія просить перерозподілити видатки бюджету-2018 на користь функціонування Держреєстру виборців

Центральна виборча комісія (ЦВК) звернулася до Верховної ради з проханням посилити безпеку інформаційних ресурсів ЦВК в умовах постійних кібератак на інформаційні системи в Україні, особливо в контексті підготовки та проведення чергових виборів президента України та чергових виборів народних депутатів у 2019 році. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на прес-служба комісії.

Зокрема, Центрвиборчком направив до ВР відповідну постанову.

"Своєю постановою комісія звернулася до Верховної ради України щодо необхідності невідкладного розгляду проекту закону № 8496 про внесення змін до додатка № 3 до закону "Про державний бюджет України на 2018 рік" та прийняття відповідного закону", - сказано у повідомленні.

Проектом передбачається збільшити видатки загального фонду за бюджетними програмами "Керівництво та управління у сфері проведення виборів та референдумів" та "Функціонування Державного реєстру виборців" відповідно на 36 810,0 тис. гривень та 12 850,0 тис. гривень. Для збільшення фінансування за цими програмами пропонується відповідно зменшити видатки загального фонду за бюджетною програмою "Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів" на 49 660,0 тис. гривень.

Підкреслюється, що комітет ВР з питань бюджету на своєму засіданні 4 липня 2018 року ухвалив рішення рекомендувати Раді за результатами розгляду в першому читанні прийняти вказаний законопроект за основу та в цілому. Однак, як зауважили у ЦВК, на сьогодні законопроект залишається не розглянутим парламентом.

"Зазначені зміни зумовлені необхідністю посилення безпеки інформаційних ресурсів Центральної виборчої комісії в умовах постійних кібератак на інформаційні системи в Україні, особливо в контексті підготовки та проведення чергових виборів президента України та чергових виборів народних депутатів України у 2019 році", - сказано у повідомленні комісії.

Центрвиборчком окремо зазначив, що вказаний законопроект не передбачає залучення додаткових бюджетних коштів, оскільки пропонується здійснити перерозподіл видатків у межах загального обсягу видатків загального фонду держбюджету, передбаченого комісії у бюджеті-2018 між бюджетними програмами, закріпленими за ЦВК.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко розраховує на протидію втручанню Росії у вибори з боку Центральної виборчої комісії і спецслужб.

Як писало РБК-Україна раніше, глава держави заявляв, що президент Росії Володимир Путін намагається підірвати ситуацію в Україні перед президентськими і парламентськими виборами. До цього він висловлював упевненість, що Росія буде активно втручатися у вибори.