ua en ru

ЦВК: Прохідний 5% бар'єр до парламенту може бути знижений Президентом або депутатами

Заступник голови ЦВК Андрій Магера не виключає, що прохідний бар`єр до парламенту, якій зараз закладається на рівні 5% , може бути знижений або Президентом Віктором Януковичем, або парламентом. Про це Магера заявив РБК-Україна.

"Так званого прохідного 5% бар'єру не обговорювалося на засіданні робочої групи. Я не виключаю того, що він може бути змінений як в процесі подання самого законопроекту Президентом у Верховну Раду, як суб'єктом права законодавчої ініціативи, так і самій Верховній Раді України ніщо не заважає змінити цей так званий прохідний бар'єр", - сказав Магера.

Також він зауважив, що 5% бар`єр може на пропустити до парламенту близько 40% виборців і "варто думати, чи не занадто дискримінаційний буде такий бар'єр".

На думку Магери, змішана система виборів є найгіршою для використання, "оскільки вона має недоліки як пропорційні, так і мажоритарні".

"Великі питання виникають щодо участі виборців, які проживають за кордоном і це питання нажаль не закрито, з ним є труднощі і є багато інших питань, зокрема, щодо виборів на мажоритарній основі. Важко уникнути непропорційного нарізання мажоритарних округів та звинувачення в тому, що ніби є непропорційне представництво тих чи інших депутатів в парламенті", - зазначив Магера і додав, що "використання пропорційно-змішаної системи відкине країну на 10 років назад".