ua en ru

ЦВК відкинула звинувачення Рахункової палати про неналежне планування коштів

Центральна виборча комісія (ЦВК) заперечила звинувачення Рахункової палати, яка вчора повідомила про неналежне планування коштів державного бюджету, що виділяються на підготовку і проведення виборів, а також недостатньому контролі за їх витрачанням з боку ЦВК. Про це повідомила прес-служба ЦВК, і назвала висновки Рахункової палати "безпідставними та упередженими".
В заяві ЦВК йдеться про те, що у структурі витрат на вибори більше 85% складає заробітна плата членів виборчих комісій. Протягом 2004-2010 рр. мінімальна заробітна плата в Україні зросла в 3,2 раза, що і зумовило зростання загальних витрат на проведення виборів Президента України у 2010 р. порівняно з 2004 р.
Також Комісія повідомляє, що 1,1 млн грн бюджетних коштів, які, на думку Рахункової палати, ЦВК використала "неефективно" складають лише 0,1% загального обсягу витрат на підготовку та проведення виборів Президента України у 2010 р.
Також ЦВК повідомила, що закупівлі на суму 2,7 млн грн були здійснені у зв'язку із внесенням 21 серпня 2009 р. змін до Закону України "Про Державний Реєстр виборців" та виданням постанови Кабінету Міністрів України від 3 вересня 2009 р. № 970 (щодо збільшення чисельності працівників органів ведення реєстру). Додаткові кошти були витрачені на додаткову закупівлю скриньок для 22 обласних державних адміністрацій.
За твердженням Рахункової палати, починаючи з 2005 р., загальні витрати на створення реєстру становили 152,3 млн грн, у той час як ЦВК повідомляє, що Закон України "Про Державний реєстр виборців" був прийнятий лише у 2007 р. Загальні витрати з Держбюджету України на створення та обслуговування Реєстру у 2007-2010 рр. склали 84,8 млн грн.