ua en ru

ЦВК може залучити правоохоронні органи для встановлення правдивих результатів виборів по 79-му округу

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський висловив здивування з приводу того, що після перерахунку бюлетенів на 79-му виборчому окрузі (Запорізька обл.) ОВК визнала 107 бюлетенів дійсними, а вже через кілька днів, після скарги кандидата в нардепи Анатолія Шевченка, своїм голосуванням комісія визнала бюлетені недійсними. Він зазначив, що буде зроблено все можливе для встановлення правдивих результатів виборів в окрузі №79, і не виключає можливості звернення ЦВК в правоохоронні органи.

ЦВК зацікавив той факт, що до перерахунку розрив між двома лідируючими кандидатами - самовисуванцем Олександром Григорчуком і екс-регіоналом Володимиром Бандуровым становив 138 голосів на користь Григорчука, а в уточнених протоколах з мінімальним відривом у сімнадцять голосів перемагає Бандуров.

При цьому на більшість запитань членів ЦВК голова ОВК №79 Ярослав Виговський відповісти не зміг.

Як повідомив на засіданні ЦВК довірена особа Олександра Григорчука Єгор Семенков, спроби домогтися справедливості в запорізьких судах не приносять результату, оскільки окружна комісія двічі проігнорувала вимогу суду надати спірні бюлетені до розгляду.

Представники ЦВК у свою чергу зазначили, що не прийняти уточнені протоколи до розгляду вони не можуть, проте факт прийняття не означає факт згоди ЦВК із зазначеними в документах результатами.

Нагадаємо, команда кандидата у народні депутати України Олександра Григорчука заявила в ЦВК про кримінальні дії членів окружної виборчої комісії (ОВК) по 79-му виборчому округу під час перерахунку голосів виборців на дванадцяти ділянках, що призвели до грубого спотворення волевиявлення виборців.

"Ми зі свого боку настійно просили членів ЦВК звернутися до центрального апарату МВС і Генпрокуратуру, тому що місцевим правоохоронним органам ми вже не довіряємо", - підкреслив Семенков.