ua en ru

ЦВК Молдови спростувала дані про перемогу кандидата від Партії комуністів на виборах мера Кишинева

Центральна виборча комісія (ЦВК) Молдови спростувала обнародувані раніше попередні дані результатів виборів мера Кишинева, згідно яким перемогу на них вже в першому турі отримав кандидат від опозиційної Партії комуністів Ігор Додон. Як повідомив сьогодні на прес-конференції в Кишиневі голова ЦВК Молдавії Юрій Чокан, останні дані, обнародувані раніше Кишинівським виборчим бюро, відображали результати обробки 99% протоколів, що поступили з вибіркових ділянок Кишинева, але не враховували зведення з вибіркових ділянок передмість - населених пунктів, що входять в склад Кишинева, повідомляє РБК.
Глава Центрвиборчкому Молдови відзначив, що, згідно офіційних даних ЦВК Молдови, до теперішнього часу в інформаційну систему Центрвиборчкому були введені дані після обробки 43,3% протоколів. Згідно з цими даними, Додон набрав 51,59% голосів, а його головний суперник, нинішній мер Кишинева Дорін Кіртоаке від Ліберальної партії набрав 43,96% голосів. Проте Чокан уточнив, що в передмістях проживають близько 100 тис. виборців (близько 1/4 від загальної кількості голосів по Кишиневу), і, отже, за його оцінкою, поки перераховано близько 75% від загального числа виборчих бюлетенів, і результати обробки протоколів з виборчих дільниць в передмістях Кишинева будуть вирішальними. Не виключено, що жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів виборців, що взяли участь в голосуванні, і за два тижні буде оголошений другий тур.
ЦВК Молдови обіцяє протягом дня обнародувати попередні дані підрахунку голосів на виборах мера.
Слід зазначити, що опубліковані після закриття виборчих дільниць в Молдові дані exit-poll говорили, що на виборах мера Кишинева в першому турі переміг Кіртоаке, за якого проголосували 53,1% від загального числа громадян, що прийшли до виборчих урн, Додон набирав 40,9% голосів. Опитування громадської думки на виході з вибіркових ділянок був проведений Центром соціологічних досліджень CBS-AXA, Інститутом суспільних політик, Європейським інститутом політичних знань Молдавії і Асоціацією ADEPT. Відзначимо, що до теперішнього часу Партія комуністів жодного разу не вигравала вибори мера Кишинева, не дивлячись на те, що була правлячою партією протягом восьми років - з 2001 р. по 2009 р.
Нагадаємо, що 5 червня ц.р. в Молдові пройшли загальні вибори в місцеві органи влади, які були визнані такими, що відбулися. В ході виборів в Молдові обиралися 898 мерів населених пунктів і 11 тис. 740 місцевих радників, у тому числі 1 тис. 118 в місцеві поради другого рівня і 10 тис. 622 - в місцеві поради першого рівня.