ua en ru

Яценюк: тристоронній протокол між Україною, ЄС і РФ - єдиний варіант транзиту і постачання газу

Яценюк: тристоронній протокол між Україною, ЄС і РФ - єдиний варіант транзиту і постачання газу Фото: Арсеній Яценюк

Тристоронній протокол буде підписано між Європейським Союзом, Україною і Росією

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що тристоронній протокол між Україною, Європейським союзом і Російською Федерацією є єдиним варіантом механізму транзиту і постачання природного газу. Ряд заяв голова уряду зробив під час офіційної зустрічі з главою уряду Литовської Республіки Альгірдасом Буткявічюсом, передає пресс-служба уряду.

Під час офіційної зустрічі Глави Уряду України Арсенія Яценюка та Прем'єр-міністра Литовської Республіки Альгірдасом Буткявічюсом, яка відбулася у п'ятницю, 28 серпня, були обговорені питання енергетичної сфери, повідомляється на офіційному сайті Кабінету міністрів України.

"Ми переконані, що єдиний механізм забезпечення як транзиту газу до Європейського Союзу, так і стабільності постачання в Україну є застосування аналогічного механізму, який був в минулому році між Європейським Союзом, Україною і Росією" - заявив Глава Уряду України.

Також Яценюк, підкреслив, що необхідним доповненням до механізму тристороннього протоколу між Україною, ЄС і РФ є додаток до чинного газового контракту між НАК «Нафтогаз України» та «Газпромом» «на кшталт такого, який був підписаний в минулому році».

Крім того, Арсеній Яценюк зазначив, що Литва «пройшла доволі серйозні випробування енергетичної незалежності»: «І вам, і нам вдалося зменшити вплив російського «Газпрому» на наші економіки і наш енергетичний сектор».

Крім того прем'єр-міністр України повідомив, що напередодні українська урядова делегація мала зустріч з нашими європейськими партнерами, зокрема Віце-президентом з питань енергетики Європейської комісії Марошем Шефчовичем.

Нагадаємо, як раніше повідомлялося Кабінет міністрів України дозволив відстрочити на рік виплату боргу "Газу України" перед НАК "Нафтогаз України".