ua en ru

Яценюк розповів, чому деякі депутати критикують законопроект про спецконфіскацію

Яценюк розповів, чому деякі депутати критикують законопроект про спецконфіскацію Фото: Арсеній Яценюк

Лідер партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк розповів, чому деякі депутати критикують законопроект про спецконфіскацію. Про це він сказав в ході програми "События" на телеканалі "Україна" в п’ятницю, 9 грудня.

Відповідаючи на запитання стосовно ухвалення бюджету-2017 в парламенті, Яценюк наголосив, що одним із джерел доходів державного бюджету є кошти з так званої спецконфіскації.

Він нагадав, що в 2014 році як прем'єр-міністр дав вказівку Державній службі фінансового моніторингу перевірити транзакції окремих компаній. Відповідно до цієї перевірки "з'ясувалося, що 42 офшорні фірми отримали кошти, виведені з державного бюджету України, і на ці кошти купили державні цінні папери України": "Це така схема викрадання грошей з бюджету: із бюджету вивели, потім купили державні цінні папери і самі собі платили проценти".

"З'ясувалося, що ці кошти мають безпосереднє відношення до оточення колишнього президента України Януковича, і ми рішенням суду арештовуємо ці гроші. Зараз їх треба конфіскувати", - наголосив він.

Лідер "Народного фронту" підкреслив, що йдеться про 1,5 мільярда доларів США: "Це сума, яка майже рівна траншу Міжнародного валютного фонду".

Відповідаючи на запитання ведучої щодо заяв деяких політиків про нібито можливість зловживань після ухвалення цього закону, Яценюк підкреслив, що закон про спецконфіскацію стосується виключно арештованих активів станом на момент його ухвалення: "Подивіться, хто не голосує за цей закон про спеціальну конфіскацію, - "Батьківщина" і Опозиційний блок.. Я думаю, що ті депутати, які це говорять, або "в схемі" по тому, щоби повернути ці гроші назад Януковичу чи його оточенню, або турбуються про власні активи?".

"Закон повинен бути ухвалений. 1,5 мільярда доларів повинні бути в бюджеті", - наголосив Яценюк.

"Я вірю в справедливість. Спецконфіскація - це не питання політичних торгів. Це 1,5 мільярда доларів, вкрадених з бюджету, і вони повинні бути повернені до бюджету", - додав лідер "Народного фронту".