ua en ru

Яценюк розраховує зекономити 5 млрд гривень на електронних закупівлях в 2016

Яценюк розраховує зекономити 5 млрд гривень на електронних закупівлях в 2016 Фото: Арсеній Яценюк

Всі державні закупівлі перейдуть на електронний формат протягом цього року

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк розраховує на економію 5 млрд гривень на електронних закупівель в 2016 році. Про це він повідомив в щотижневому відеозверненні.

"Переведення всіх державних закупівель в електронний формат дозволить збільшити економію в рази. Навіть за скромними прогнозами, в цьому році економія бюджетних коштів складе 5 млрд. гривень, а в наступному економічний ефект від повного переходу на електронну систему може бути в кілька разів більше", - зазначив Яценюк.

За його словами, втрати від прямої корупції та неефективного управління склали близько 20% від всього обсягу державних закупівель.

"Це - приблизно 50 млрд гривень щорічно. Це майже стільки, скільки закладено в бюджеті на Збройні сили України", - наголосив Яценюк.

Зазначимо, електронна система державних закупівель ProZorro в пілотному режимі почала працювати ще в лютому 2015 року. За словами Яценюка, завдяки їй вже вдалося заощадити понад 500 млн гривень при тому, що через неї проходять тільки 2% державних тендерів.

Він також зазначив, що протягом 2016 року всі відомства, міністерства і найбільші держпідприємства перейдуть на електронні закупівлі. Крім того, Яценюк закликав представників бізнесу брати участь у системі електронних державних закупівель.

Нагадаємо, Порошенко дозволив Нацполіції здійснювати держзакупівлі з переговорної процедурою.