ua en ru

Яценюк: Путін неодмінно повторить долю Гітлера

Яценюк: Путін неодмінно повторить долю Гітлера Фото: Арсеній Яценюк

Яценюк назвав історичним злочином війну Росії проти УкраїниЯценюк назвал историческим преступлением войну России против Украины

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Президент Росії Володимир Путін неодмінно повторить долю Адольфа Гітлера. Про це йдеться у зверненні Яценюка до Дня пам'яті і примирення і 70-ї річниці Перемоги над нацизмом в Європі, передає його прес-служба.

"Це була Перемога над підступним агресором, який розтоптав міжнародне право, глумився над договорами про дружбу, прагнув знищити півсвіту. Він закінчив військовим трибуналом. Це дуже важливий урок Другої світової: будь-агресор, який марить новими територіями, брязкає зброєю і нехтує волею народів, неодмінно повторить долю гітлерівського режиму", - заявив він.

За словами прем'єра, "наругою над пам'яттю мільйонів стала спроба кремлівських фальсифікаторів приписати Перемогу одному народу і перекреслити подвиг всіх інших". Яценюк назвав історичним злочином війну Росії проти України.

"Перемога над нацизмом не принесла свободи і нашому народу - народ-переможець пережив післявоєнний третій Голодомор і репресії. Тисячі сімей були депортовані в Сибір, знищувалися інтелігенція і село, витравлювалася пам'ять про те, ким і якою ціною була здобута перемога. Але ми пам'ятаємо про це завжди: про тих, хто розпалював війну і хто їм в цьому допомагав, про змову двох тиранів - Сталіна і Гітлера, і про мільйони людей, які винесли на собі цю страшну війну", - заявив він.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко під час робочого візиту до Польщі взяв участь у церемонії вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні на меморіальному комплексі "Пам'ятник "Героям Вестерплятте".