ua en ru

Яценюк перевірив хід облаштування "Європейського валу" в Чернігівській обл

Яценюк перевірив хід облаштування "Європейського валу" в Чернігівській обл Фото (Урядовий портал): Яценюк перевірив хід облаштування "Європейського валу" в Чернігівській обл

Проект "Європейський вал" став "фактично електронною системою контролю над державним кордоном"

У п'ятницю, 22 травня 2015 р., прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк перевірив хід облаштування українсько-російського державного кордону на пункті пропуску "Сеньківка" у Чернігівській області. Про це повідомляє Урядовий портал.

Зазначається, що Яценюк оглянув інженерно-технічні споруди, зведені в рамках першого етапу облаштування "Європейського валу", та ознайомився зі зразками техніки та новітніми засобами охорони державного кордону.

Арсеній Яценюк наголосив, що проект "Європейський вал" став "фактично електронною системою контролю над державним кордоном". Вона передбачає чотири можливості електронної ідентифікації - "як на землі, так і з повітря, в тому числі із залученням безпілотних апаратів".

"Уся ця система зводиться на один пульт, і оператор приймає рішення з огляду на те, хто перетнув кордон - чи це жива сила, чи техніка. Після цього він або дає вказівку затримати, або вказівку на знищення тих, які посягають на територіальну цілісність та безпеку української держави", - сказав він.

За словами Яценюка, огорожі будуть встановлені лише в зоні пунктів пропуску.

"По всій іншій ділянці державного кордону будуть інженерні споруди та електронні засоби моніторингу для того, щоби весь кордон був під захистом. У тому числі, бойові модулі, як мобільні, так і стаціонарні, мета яких - ураження тих цілей, які представляють небезпеку для української держави", - зазначив він.

Прем'єр повідомив, що перший проект "Європейського валу" передбачав загальну суму фінансування розміром майже 1 млрд дол. Проте після консультацій з експертами зі США, Ізраїлю та ЄС Уряду вдалося здешевити цей проект у п'ять разів.

"2,5 млрд грн будуть направлені на електронні засоби і так зване "залізо", 1,5 млрд грн - на будівельні роботи", - сказав Яценюк.Яценюк перевірив хід облаштування "Європейського валу" в Чернігівській обл

Яценюк перевірив хід облаштування "Європейського валу" в Чернігівській обл

Фото - Урядовий портал

Нагадаємо, 16 квітня 2015 р. Кабмін відновив роботи з будівництва "Європейського валу".