ua en ru

Яценюк оголосив про відставку з поста прем'єр-міністра

Яценюк оголосив про відставку з поста прем'єр-міністра Фото: Арсеній Яценюк іде у відставку

Подання буде внесено в Раду 12 квітня

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк прийняв рішення піти у відставку. Про це він заявив у щотижневому відеозверненні.

"Я прийняв рішення скласти повноваження прем'єр-міністра України. У вівторок, 12 квітня, подання буде внесено у Верховну Раду", - заявив Яценюк.


Він також зазначив, що його рішення продиктоване кількома причинами.

"Політична криза у державі розв'язаний штучно. Бажання поміняти одну особу засліпило політиків і паралізувало їх волю до реальних змін в країні. Процес зміни уряду перетворився в бездумний біг на місці. Автори кризи стали заручниками обставин і зробили заручниками всіх нас: уряд, суспільство, держава. Всупереч обставинам, незважаючи на абсурд положення і безглуздість звинувачень я запропонував план виходу з кризи. Говорив країні, президенту і парламенту – не тримаюся за посаду", - додав Яценюк.

Історія відставки Яценюка

Нагадаємо, в лютому джерела РБК-Україна повідомили про те, що Яценюк погодився подати у відставку. Проте пізніше його прес-секретар спростувала цю інформацію.

Політична криза в Україні загострилася на тлі фактичного розпаду правлячої коаліції у Верховній Раді і вимогою окремих політичних сил про відставку Яценюка. Раніше повідомлялося, що депутати найбільшої фракції БПП мають намір покинути коаліцію, якщо Яценюк не подасть у відставку.

Претенденти на крісло прем'єра

У той же час на крісло прем'єра після його звільнення Яценюком спочатку претендували кілька людей. Потім список скоротився до двох осіб - спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана і міністра фінансів Наталії Яресько. Зрештою Гройсман залишився єдиним кандидатом і був формально висунутий фракцією "Блоку Петра Прошенко".

Тривала коаліціада

На тлі розмов про відставку уряду Яценюка не припиняються спроби створити у Верховній Раді нову коаліцію. Нагадаємо, після виходу з парламентської брольшинвства так званих "малих фракцій" - Радикальної партії Олега Ляшка, "Батьківщини" і "Самопомочи", коаліція фактично перестала існувати.

Керівництво "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" намагалося домовитися про відновлення коаліції у складі трьох фракцій хоча б з ким-небудь з колишніх партнерів (найбільше надій покладалося на політсили Юлії Тимошенко та Олега Ляшка), однак такі переговори закінчилися нічим. В результаті зараз триває процес залучення нових членів з числа позафракційних до складу БПП і НФ.

За останніми даними, озвученим, зокрема, низкою депутатів "Блоку Петра Порошенка", на даний момент у потенційної коаліції у складі БПП і "Народного фронту" вже є більше 226 голосів. У той же час повідомляється, що спроби домовитися з "малими фракціями" також тривають.