ua en ru

Яценюк ініціює законопроект про юрисдикційні та майнові імунітеті іноземної держави

Яценюк ініціює законопроект про юрисдикційні та майнові імунітеті іноземної держави

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк закликає Верховну Раду України прийняти закон, що дозволяє судити іноземні держави в українських судах у випадку протиправних дій по відношенню до українських громадян чи компаній. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк сьогодні на засіданні уряду, передає кореспондент РБК- Україна.

"По майновим питанням також розпочаті процедури щодо подання позовів приватними суб'єктами по відношенню до Росії щодо незаконної націоналізацію майна українських компаній на території АР Крим. Ми зараз звертаємось до парламенту щодо прийняття закону про юрисдикційні та майнові імунітеті іноземної держави", - заявив Яценюк.

"Ми рухаємось до Європейського союзу, і тому українське законодавство повинно відповідати європейським стандартам. Наприклад, як у Данії, Фінляндії, Греції, Норвегії, Франції, Німеччині, Австрії, Бельгії, інших країнах - не членах ЄС. Цей закон дає можливість судити іноземні держави в українських судах в тому випадку, якщо такі іноземні держави вчинили незаконні дії по відношенню до українських громадян чи компаній , у тому числі, якщо такі держави конфіскували чи націоналізувати українське майно на будь-якій території. Цим ми приводимо українське законодавство у відповідність до Європейського і даємо можливість українським громадянам та українським компаніям захищати свою власність, які біла незаконно націоналізована у тому числі і в Криму. Тому прошу парламент підтримати цю пропозицію українського уряду. Мінюст прошу буди готовим доповісти в парламенті про необхідність поняття цього закону", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, у ДНР вирішили "націоналізувати" шахту ім. Засядька.

Також "Київстар" має намір домагатися повернення своєї власності у Криму.