ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні у вересні зросли на 2,6%

Ціни виробників промпродукції в Україні у вересні зросли на 2,6% Фото: промпродукция трохи подорожчала

Порівняно з вереснем минулого року ціни зросли на 19,6% 

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) ціни виробників промислової продукції у вересні 2016 року підвищилися на 2,6% порівняно з серпнем 2016 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з вереснем 2015 р. ціни виробників промпродукції зросли на 19,6%.

Так, у добувній промисловості та розроблення кар'єрів у вересні продукція подорожчала на 8,3%, зокрема у видобутку залізних руд - на 13,9%, нафти - на 13,2%, каменю, піску та глини - на 1,5%.

Продукція переробної промисловості подорожчала на 2,1%, в основному через підвищення цін у виробництві коксу та продуктів нафтопереробки (на 13,7%). У виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції подорожчання склало - 1,5%, електричного обладнання - 0,8%. Разом з тим у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції відбулося зниження цін на 2,8%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни зросли на 3,3%. При цьому у виробництві тютюнових виробів продукція подорожчала на 15,6%, м'яса та м'ясних продуктів - на 4,3%, молочних продуктів - на 4%, олії та тваринних жирів - на 1,6%, продуктів борошномельно-круп'яної промисловості - на 1,0%, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів - на 0,8%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося зростання цін на 1,3%, причому електроенергія подорожчала на 1,4%, а теплоенергія - подешевшала на 0,4%.

Нагадаємо, в Україні у вересні зафіксована інфляція на рівні 1,8%.