ua en ru

Ціни виробників промпродукції в Україні в березні зросли на 4%

Ціни виробників промпродукції в Україні в березні зросли на 4% Фото: ціни виробників промпродукції продовжують рости

Порівняно з березнем минулого року ціни зросли на 10,5%

В Україні (без урахування тимчасово окупованій території Криму, м. Севастополя та частині зони проведення АТО) ціни виробників промислової продукції в березні 2016 року підвищилися на 4% порівняно з лютим 2016 року. Про це повідомляє Державна служба статистики України (Держстат).

При цьому порівняно з березнем 2015 р. ціни виробників промпродукції зросли на 10,5%.


Так, у добувній промисловості та розроблення кар'єрів у березні відбулося зростання цін на 7,7%, зокрема у видобутку сирої нафти - на 23,8%, металевих руд - на 8,9%, каменю, піску та глини - на 2,0%, кам'яного вугілля - на 0,4%. Разом з тим у видобутку природного газу ціни знизилися на 0,6%.

Продукція переробної промисловості подорожчала на 2,7%, в основному через підвищення цін у виробництві продуктів нафтоперероблення (на 22,4%). Разом з тим у виробництві коксу та коксопродуктів подорожчання склало 7,3%, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і обладнання - 3,9%, електричного обладнання - 2,6%.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів ціни зросли на 1,2%. Найбільше (на 2,5-1,1%) подорожчала продукція у виробництві молочних продуктів, напоїв, продуктів борошномельно-круп'яної промисловості, м'яса та м'ясних продуктів, олії та тваринних жирів, хліба, хлібобулочних і борошняних виробів. Разом з тим у виробництві цукру зафіксовано зниження цін на 0,3%.

У постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря відбулося зростання цін на 5,7% за рахунок подорожчання електроенергії на 6,2%.

Нагадаємо, в Україні в березні зафіксована інфляція на рівні 1%.